Pad američkih zaliha podigao cijene nafte iznad 30 dolara

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, od 26,39 dolara
2523 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 30 dolara, zbog pada američkih zaliha i prognozom Međunarodne agencije za energiju (IEA) o padu svjetskih zaliha u drugoj polovini godine.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, od 26,39 dolara.

Trgovce je protekle dvije sedmice ohrabrilo ublažavanje mjera kojima vlade nastoje da suzbiju pandemiju koronavirusa. Tako su fabrike i trgovine počele da se otvaraju, a i uočena je i veća mobilnost ljudi u Evropi i SAD, prenosi agencija Hina.

Zalihe u SAD su se smanjile za skromnih 745.000 barela.

Optimizam guši pojava novih slučajeva koronavirusa u Južnoj Koreji i Kini, koji pojačavaju bojazan od mogućeg drugog talasa infekcija.

Predsjednik američke centralne banke Džerom Pauel upozorio je da bi se slab ekonomski rast mogao produžiti na duži vremenski period.

Trgovci smatraju da oporavak neće biti dovoljan da neutrališe pad potražnje u ovoj godini.

IEA je danas prognozirala rekordan pad potražnje u 2020. godini, iako je blago snizila njegovu prethodnu procjenu pada zbog ublažavanja mjera karantina.

Pažnju je privukla procjena IEA da će se globalne zalihe sirove nafte u drugoj polovini godine smanjiti za oko 5,5 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procijenila je da će se globalna potražnja za naftom u 2020. smanjiti za 9,07 miliona barela dnevno, više nego što su do sada predviđali, procjenjujući pad na 6,85 miliona barela dnevno.

Najveći pad očekuju u drugom tromjesečju.

Bonus video: