"BOLESNE ŠALE"

SAD: Ljudi koriste koronavirus "kao oružje"

Prijetnje širenja covida-19 pojavile su se u cijeloj zemlji i sada se nameće pitanje hoće li savezne države krivično goniti korišćenje novog koronavirusa kao oružja, na način na koji je više od polovine američkih država proglasilo zločinom prenos HIV-a kad je izbila kriza AIDS-a '80-ih godina prošlog vijeka
976 pregleda 0 komentar(a)
San Antonio, Foto: AP
San Antonio, Foto: AP

Kriminalci širom Sjedinjenih Država počeli su da korise prijetnju smrtonosnom zarazom koronavirusom kao oružje u napadima na policiju i prodavnice prehrambenih namirnica koje žele da opljačkaju.

Kaka piše agencija Rojters, prijetnje širenja covida-19 pojavile su se u cijeloj zemlji i sada se nameće pitanje hoće li savezne države krivično goniti korišćenje novog koronavirusa kao oružja, na način na koji je više od polovine američkih država proglasilo zločinom prenos HIV-a kad je izbila kriza AIDS-a '80-ih godina prošlog vijeka.

Muškarac u Mičigenu obrisao je nos i lice majicom zaposlenog u radnji koji je tražio od njega da stavi zaštitnu masku. Šezdesetosmogodišnji muškarac optužen je za napad i ako bude osuđen, mogao bi da dobije tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 500 dolara.

Na Floridi muškarac je kašljao i pljunuo na policajce i zaprijetio im širenjem virusa kad su došli u njegov stan na dojavu o porodičnom nasilju. Suočen je sa zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina po saveznoj optužnici za lažnu prijetnju biološkim oružjem pošto je testiran i pokazalo se da je negativan na koronavirus.

U San Antoniju u Teksasu, kako prenosi agencija Hina, muškarac je u objavi na Facebooku utvrdio da je nekome platio da širi koronavirus u prodavnicama prehrambenih proizvoda.

Utvrdilo se da je lagao, ali je uhapšen i optužen. Rekao je da je na taj način pokušao da obeshrabri ljude od odlaska u trgovine kako bi se suzbilo širenje virusa, izjavili su savezni tužioci u Teksasu.

Nju Džersi je među prvim državama koje će razmotriti kriminalizaciju "vjerodostojne prijetnje širenja zaraze covidom-19", saopštile su vlasti.

Udruženja koja pomažu osobama pozitivnim na HIV saopštile su da države moraju da budu oprezne prilikom pisanja takvih zakona kako ne bi bili previše široki pa da se počnu kažnjavati i oni koji ne bi trebali, kao što je bilo u slučaju kriminalizacije prenosa HIV-a, navodi Institut Vilijams.

Tokom posljednje četiri decenije najmanje 26 država kriminaliziralo je širenje HIV-a.

U Nju Džersiju, predlog zakona republikanske senatorke Kristin Korado za kažnjavanje onih koji prijete širenjem covida-19 sa 10 godina zatvora i novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dolara bio je ove sedmice na senatskom Odboru za proračun.

"Za one koji misle da je zabavno izvesti takvu bolesnu šalu - snosićete posljedice vaših loših odluka. Te prijetnje neće biti olako shvaćene i oni koji budu proglašeni krivima biće kažnjeni", rekla je Korado.

Preporučujemo za Vas