U Parizu uhapšen osumnjičeni za genocid u Ruandi

Felisijan Kabuga (84) tražen je zbog genocida u kom je u Ruandi 1994. godine ubijeno više od 800.000 etničkih Tutsija i umjerenih Hutua koji su pokušavali da ih zaštite
1916 pregleda 0 komentar(a)
Posmrtni ostavi žrtava genocida koji se 1994. godine dogodio u Ruandi, Foto: Ben Curtis
Posmrtni ostavi žrtava genocida koji se 1994. godine dogodio u Ruandi, Foto: Ben Curtis
Ažurirano: 16.05.2020. 20:28h

Jedan od najtraženijih bjegunaca od pravde u slučaju genocida u Ruandi 1994. godine uhapšen je u Parizu, saopštile su danas francuske vlasti.

Hapšenje Felisijana Kabuge, koji je bio ucijenjen na pet miliona dolara, došlo je kao rezultat zajedničke istrage francuskih pravosudnih organa i Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, navedeno je u saopštenju.

Kabuga (84) tražen je zbog genocida u kom je u Ruandi ubijeno više od 800.000 etničkih Tutsija i umjerenih Hutua koji su pokušavali da ih zaštite.

Vlasti su navele da je Kabuga živio u Parizu pod lažnim imenom.

Međunarodni krivinčni tribunal za Ruandu je 1997. podigao optužnicu protiv Kabuge zbog zavjere da se počini genocid, progona i istrebljenja.

Ruandansko tužilaštvo je saopštila da je u finansijskim dokumentima pronađenim poslije genocida otkriveno da je Kabuga preko svojih kompanija uvezao velike količine mačeta kojima su kasnije ubijani ljudi.

Bogati biznismen je optužen i za pokretanje medija koji je širio propagandu protiv Tutsija, ali i za obuku i opremanje paravojne formacije koja je predvodila talas ubijanja.

Kabuga je bio blizak predsjedniku Ruande Žuvenalu Habjarimani, čija smrt prilikom obaranja aviona iznad Kigalija je bila okidač za 100 dana etničkog nasilja. Njihova djeca su u braku.

Očekuje se da on bude prebačen u nadležnost međunarodnog suda.

Prema navodima tužilaštva u Kigaliju, od visokopozicioniranih osumnjičenih u bjekstvu su još uvek nekadašnji komandant Predsjedničke garde Prote Mpiranja i nekadašnji ministar odbrane Ogisten Bizimana.

Bonus video: