Netanjahu: Vrijeme je za aneksiju djelova Zapadne obale

Na Zapadnoj obali živi 2,5 miliona Palestinaca koji se često sukobljavaju s izraelskim snagama
779 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu za govornicom, Foto: AP
Netanjahu za govornicom, Foto: AP
Ažurirano: 18.05.2020. 11:07h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je juče u parlamentu, Knesetu, pred polaganje zakletve nove vlade jedinstva da "je vrijeme" za aneksiju djelova okupirane Zapadne obale.

"Istina je da se na tim teritorijama rodio i razvio jevrejski narod. Vrijeme je da se primijeni izraelski zakon i ispiše novo slavno poglavlje u istoriji cionizma", rekao je Netanjahu.

Na osnovu koalicionog sporazuma o podjeli vlasti između Netanjahua i njegovog bivšeg rivala, sada partnera, Benija Ganca, 1. jula se planira predstavljanje strategije o primjeni plana SAD za rješenje izraelsko palestinskog sukoba.

Palestinci su odbacili taj plan koji predviđa izraelsku aneksiju doline Jordana i jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji okupiranoj 1967. godine.

U posljednjoj deceniji broj stanovnika u jevrejskim naseljima je porastao za 50 odsto, na preko 450.000.

Na Zapadnoj obali živi 2,5 miliona Palestinaca koji se često sukobljavaju s izraelskim snagama.

O aneksiji su izraelski lideri razgovarali u srijedu sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom za vrijeme njegove kratke posjete Jerusalimu.

Palestinci i susjedni Jordan su već upozorili na posljedice ostvarenja takvog plana.

Većina zemalja Evropske unije takođe hoće da ubijedi Izrael da odustane od aneksije kako ne bi morale da kažnjavaju tu zemlju.

Bonus video: