OEBS STRAHUJE DA ĆE PORASTI KORUPCIJA I TRGOVINA LJUDIMA

Greminger: Kriminalci se brzo prilagođavaju slabostima sistema koje su izazvane kovid krizom

Greminger je kazao agenciji APA da OEBS očekuje da će narednih mjeseci vidjeti mnogo više korupcije, posebno kada je riječ o velikim sredstvima koja se koriste za ponovno oživljavanje privrede
527 pregleda 0 komentar(a)
Greminger, Foto: BETAPHOTO
Greminger, Foto: BETAPHOTO

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) strahuje od značajnog porasta korupcije i trgovine ljudima jer su državne institucije preopterećene krizom zbog pandemije koronavirusa.

"Kriminalci se brzo prilagođavaju slabostima sistema koje su izazvane kovid krizom", upozorio je generalni sekretar OEBS-a, Tomas Greminger.

Greminger je kazao agenciji APA da OEBS očekuje da će narednih mjeseci vidjeti mnogo više korupcije, posebno kada je riječ o velikim sredstvima koja se koriste za ponovno oživljavanje privrede.

"Strahujemo i da će trgovina ljudima porasti", rekao je on i dodao da su granične vlasti postale veoma preopterećene nakon što je uvedena kontrola na granicama unutar Šengena.

Govoreći o krizi zbog pandemija, Greminger je kritikovao tendenciju ka "veoma nacionalnim refleksima, samostalnim delovanjima i unilateralnim izolacionističkim pristupima".

On je kazao da se nadao, što je očigledno naivno, da će kriza učiniti da zemlje članice OEBS-a budu solidarnije.

"Činjenica je da OEBS još nema budžet za tekuću godinu", upozorio je Greminger.

On je rekao da je saradnja jedini pravi pristup za savladavanje jedne takve transnacionalne pretnje.

Greminger je upozorio i na to da se konfliktni regioni, kao što je Ukrajina, izgube iz vida tokom drugih kriza.

"Bilo bi veoma opasno da se smanji upravljanje konfliktom i ne primenjuju dosledno mere za uspostavljanje poverenja i bezbednosti", kazao je on.

Izrazio je zadovoljstvo što je OEBS svoj rad i za vrijeme koronavirus krize mogao nastaviti.

"Mi smo među prvim međunarodnim organizacijama koje su veoma brzo prešle na onlajn rad. Trenutno sve radimo onlajn", objasnio je Greminger.

Tako se nedjeljni sastanci ambasadora 57 članica OEBS i za vreme koronavirusa održavaju, ali putem video konferencije, pa se i odluke donose onlajn.

"Kada se zatraži odlučivanje, potrebne su duže pauze. Daje se 60 sekundi za reakciju", objasnio je aktuelni način rada.

On je rekao da je planirano ponovno održavanje sjednica Stalnog savjeta OEBS-a u bečkoj palati Hofburg, ali vjerovatno u manjem formatu.

Najavljuje se da će i godišnja konferencija šefova diplomatija koja se održava krajem godine vjerovatno će biti u manjem formatu.

Preporučujemo za Vas