Istraga o poslovima koji se dovode u vezu sa Zumom: Uhapšeno osam osoba

Policija je sprovela racije i hapšenja, a neki osumnjičeni članovi porodice Gupta su, kako se vjeruje, van zemlje. Policijska akcija sprovedena je nakon što je Zuma podnio ostavku
0 komentar(a)
Južna Afrika, policija, Foto: Reuters
Južna Afrika, policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2018. 12:29h

Osam osoba uhapšeno je danas u Johanesburgu u okviru istrage o korupciji u koju su navodno umiješani članovi jedne porodice čiji se poslovi dovode u vezu sa bivšim južnoafričkim liderom Džejkobom Zumom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da policija traga za još pet osumnjičenih za pronevjeru državnih sredstava namijenjenih poljoprivrednicima.

U pronevjeru su umiješani čalnovi porodice Gupta, uspješne u poslovnim krugovima u Južnoj Africi.

Policija je jutros sprovela racije i hapšenja, a neki osumnjičeni članovi porodice Gupta su, kako se vjeruje, van zemlje. Policijska akcija sprovedena je nakon što je Zuma sinoć podnio ostavku.

Rukovodstvo vladajuće stranke Afrički nacionalni kongres (ANC) zatražilo je u utorak od Zume, koji je umiješan u nekoliko korupcionaških skandala, da podnese ostavku.

Siril Ramafosa, bivši sindikalni vođa, poslovni čovjek i lider ANC, biće predložen danas za novog predsjednika Južne Afrike.

Dio opozicije najavio je da neće učestvovati u izboru novog šefa države u parlamentu, tvrdeći da je vladajuća stranka korumpirana. Zuma, koji je na vlasti od 2009, odbacio je sve optužbe na svoj račun, tvrdeći da "nije radio ništa loše".

Bonus video: