Tajvanski ministar: Svijet je na gubitku jer neće upoznati naš model protiv koronavirusa

"Vođstvo SZO-a trebalo bi pažljivo slušati razumne apele međunarodne zajednice", kazao je tajvanski ministar vanjskih poslova, Joseph Wu.
621 pregleda 0 komentar(a)
Chen Shih-chung, Foto: Screenshot Youtube
Chen Shih-chung, Foto: Screenshot Youtube

Tajvan protestuje jer nije pozvan na godišnju, dvodnevnu skupštinu Svjetske zdravstvene organizacije, čije zasijedanje počinje u ponedjeljak, iako bi tajvanska uspješna borba protiv koronavirusa mogla pomoći drugim zemljama, prenosi Hina.

Tajvan i desetina prijateljskih država apelovali su na Svjetsku zdravstvenu organizaciju da pozove predstavnike Tajvana na online sastanak, na kojem će se raspravljati o suzbijanju koronavirusa.

Tajvanski ministar zdravlja: Gubitak je za svijet što niko neće upoznati tajvanski model u borbi protiv koronavirusa

Tajvan je, bez nametanja oštrih restrikcija stanovništvu, uspio dovesti koronavirus pod kontrolu. Na Tajvanu, koji ima oko 23,8 miliona stanovnika, potvrđeno je samo 440 slučajeva zaraze koronavirusom, uz 7 smrtnih slučajeva.

"To je gubitak za SZO da tajvanski model neće biti podijeljen s drugima na tako važnom sastanku", rekao je Chen Shih-chung, tajvanski ministar zdravlja i socijalne zaštite na Taipeiju.

Od 187 zemalja, Tajvan je 156. po broju potvrđenih slučajeva na milion stanovnika, podsjetio je tajvanski ministar.

Tajvansko pismo protesta odmah će biti poslano Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekao je Chen. SZO, pod pritiskom Pekinga, ne održava kontakte s Tajvanom.

Tajvan u decembru upozorio SZO zbog koronavirusa

Tajvan je u martu objavio da su upozorili SZO još krajem decembra da postoje dokazi o prenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka, a SZO je sredinom januara objavila na Twitteru da istraga kineskih vlasti pokazuje da ne postoje dokazi o prenosu koronavirusa s čovjeka na čovjeka.

Tajvan, službenog naziva Republika Kina, priznaje samo 14 članica UN-a, kao i Sveta Stolica, ujedno i najznačajniji međunarodni subjekt koji održava službene diplomatske odnose s Tajvanom.

Zemlje ne mogu imati službene odnose istovremeno s Tajvanom, koji Kina smatra svojim integralnim dijelom, i Narodnom Republikom Kinom.

Na Tajvan su se 1949. godine povukle pristalice nacionalističkog Kuomintanga pod vođstvom Čang Kaj Šeka, koji je poražen u građanskom ratu protiv komunista, a do 1971. godine kinesko mjesto u UN-u je zauzimala Republika Kina (Tajvan).

Više svjetskih vođa podržalo Tajvan u sporu s SZO-om

Više važnih svjetskih vođa podržalo je Tajvan u sporu s SZO-om, uključujući japanskog premijera, Shinza Abea, kanadskog premijera, Justina Trudeaua, i američkog državnog agenta, Mikea Pompea.

"Vođstvo SZO-a trebalo bi pažljivo slušati razumne apele međunarodne zajednice", kazao je tajvanski ministar vanjskih poslova, Joseph Wu.

Zasijedanje Svjetske zdravstvene skupštine održava se jednom godišnje, a na njemu učestvuju ministri zdravstva 194 članice SZO-a.

Uobičajeno se sastanak održava u ženevskom sjedištu SZO-a, ali ove godine održava se putem videokonferencije. Ovogodišnja skupština, koja će zasijedati u danas i sjutra, posebno je važna zbog pandemije koronavirusa.

Bonus video: