Pozitivni podaci početne faze kliničkih ispitivanja vakcine na ljudima u SAD

Vakcina nazvana mRNA-1273 je, čini se, izazvala imunološki odgovor kod osam osoba koje su ga primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom
1163 pregleda 0 komentar(a)
Koronavirus vakcina, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Koronavirus vakcina, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Američka laboratorija Moderna objavila je pozitivne podatke početne faze kliničkih ispitivanja svoje vakcine protiv koronavirusa na malom broju dobrovoljaca.

Vakcina nazvana mRNA-1273 je, čini se, izazvala imunološki odgovor kod osam osoba koje su ga primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom, kaže se u saopštenju laboratorije.

Nisu poznati potpuni rezultati ispitivanja faze 1, prve u razvoju vakcine, koja uključuje 45 učesnika, prenosi Hina.

"Ovi privremeni preliminarni podaci faze 1 pokazuju da vakcinisanje s mRNA-1273 pokreće imunološki odgovor jednake snage kao i onaj izazvan prirodnom zarazom", izjavio je Tal Zaks, direktor Moderne.

Tri grupe pacijenata

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekat Moderne uložila blizu pola milijarde dolara.

Tri grupe od 15 pacijenata su primile tri doze raznih vakcina, u jednom ili dva puta.

Faza 2, na većem broju osoba, treba uskoro početi, a Moderna navodi da bi faza 3, posljednja i najveća za procjenu učinkovitosti vakcine, trebalo da počne u julu.

Testovi na miševima su odvojeno pokazali da vakcina sprječava virus da se razmnoži u plućima.

"Ekipa laboratorije Moderna i dalje radi na najbržem i najsigurnijem pokretanju ključnog ispitivanja faze 3 u julu", objavila je Moderna.

Bonus video: