Kineski parlament počinje godišnje zasijedanje

Međutim, predsjednik Si Ðinping suočen je s velikim izazovima jer su njegovi dugoročni ekonomski ciljevi ugroženi, hitno je potrebno oživjeti rast i smanjiti velike gubitke radnih mjesta
186 pregleda 0 komentar(a)
Si Đinping, Foto: AP, AP, AP
Si Đinping, Foto: AP, AP, AP

Poslije 78 dana kašnjenja, kineski parlament ove nedjelje počinje godišnje zasijedanje

Očekuje se da će razmatrati mjere za podsticaj ekonomije poslije pandemije koronavirusa.

Nacionalni narodni kongres Kine počeće u petak u Pekingu, u veličanstvenoj Velikoj dvorani naroda, kao najjasniji znak da se život vraća u normalu nakon pandemije koronavirusa, prenosi Rojters.

Međutim, predsjednik Si Ðinping suočen je s velikim izazovima jer su njegovi dugoročni ekonomski ciljevi ugroženi, hitno je potrebno oživjeti rast i smanjiti velike gubitke radnih mjesta.

Sve oči na otvaranju biće uprte u premijera Lija Kećijanga, koji će predstaviti izvještaj o radu u 2020. godini. Rojters navodi da je kineska ekonomija u periodu januar-mart opala za 6,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Delegati će vjerovatno razmatrati i sljedeće korake u kontroli koronavirusa i o tome kako spriječiti drugi talas epidemije.

Da bi se smanjio rizik od infekcije koronavirusom, očekuje se da 3.000 delegata iz cijele zemlje drže fizičku distancu, navode kineski državni mediji.

Bonus video: