Države-članice SZO usvojile rezoluciju o nezavisnoj procjeni odgovora SZO na pandemiju

Uprkos tenzijama, prije svega između SAD i Kine, one su postigle danas dogovor o "nezavisnoj procjeni" odgovora SZO na pandemiju
889 pregleda 1 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Salvatore Di Nolfi
Gebrejesus, Foto: Salvatore Di Nolfi

194 države-članice Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), uključujući SAD i Kinu, usvojile su danas rezoluciju koja predviđa "nezavisnu procjenu" odgovora te organizacije UN na pandemiju novog koronavirusa.

Tekst rezolucije, usvojen konsenzusom, predviđa da se "što prije pokrene nepristrasna, nezavisna i potpuna procjena" međunarodnog koordinisanog djelovanja Svjestke zdravstvene organizacije naspram pandemije sa ciljem da se poboljšaju svjetski kapaciteti prevencije, pripreme i odgovora na pandemije.

Članice SZO danas su nastavile tele-konferenciju o pandemiji tokom koje je umrlo više od 318.000 ljudi u svijetu. Uprkos tenzijama, prije svega između SAD i Kine, one su postigle danas dogovor o "nezavisnoj procjeni" odgovora SZO na pandemiju.

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da će trajno zamrznuti američko finansiranje SZO ukoliko se ta organizacija ne obaveže na "značajna poboljšanja". On je rekao da je tu poruku uputio u pismu direktoru SZO i dao mu rok od mjesec dana da se "vide poboljšanja".

Kina je odgovorila ocjenom da Tramp time pokušava da izbjegne svoje obaveze prema toj organizaciji.

Bonus video: