Matis: Turska da se fokusira na borbu protiv Islamske države

Matis je priznao "legitimitet prijetnji koje terorističke organizacije predstavljaju za nacionalnu bezbjednost Turske", navodi se u saopštenju
1 komentar(a)
Džim Matis, Nuretin Džanikli, Foto: Reuters
Džim Matis, Nuretin Džanikli, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2018. 09:36h

Ministar odbrane SAD Džim Matis apelovao je na Tursku da se ponovo fokusira na borbu protiv Islamske države, saopštio je danas Pentagon.

Matis, koji se sinoć sastao u Briselu sa turskim ministrom odbrane Nuretinom Džaniklijem, pozvao je Tursku da se fokusira na borbu protiv džihadista Islamske države i spriječi da se ostaci te terorističke organizacije ponovo organizuju u Siriji.

Ministri su razgovarali na marginama samita NATO u Briselu.

Matis je priznao "legitimitet prijetnji koje terorističke organizacije predstavljaju za nacionalnu bezbjednost Turske", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi o "složenoj bezbjednosnoj situaciji u Siriji i opasnosti koju bi oporavak Islamske države predstavljao svim saveznicima NATO".

Pentagon je saopštio da su Matis i Džanikli postigli saglasnost o nastavku vojne saradnje. Matis i Džanikli su se sastali dan uoči susreta šefa američke diplomatije Reksa Tilersona i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Bonus video: