"KAZNA sama po sebi okrutna i nehumana"

U Singapuru izrekli smrtnu presudu koristeći platformu Zoom

Presuda je izrečena dok u Singapuru traju stroge mjere restrikcije kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.
715 pregleda 0 komentar(a)
Zoom, Foto: Shutterstock
Zoom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2020. 14:29h

Sud u Singapuru izrekao je smrtnu kaznu muškarcu kojega je proglasio krivim za trgovinu drogom, a to je već drugi slučaj u kojem je presuda izrečena "na daljinu" odnosno na platformi Zoom, koja je postala popularna tokom pandemije koronavirusa, piše Hina.

Iz sudskih dokumenata se vidi kako je Punithan Genasan, 37-godišnji Malezijac, u petak proglašen krivim i osuđen na smrt vješanjem, jer je 2011. godine organizovao prodaju heroina.

Presuda je izrečena dok u Singapuru traju stroge mjere restrikcije kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

"Zbog sigurnosti uključenih u sudski proces ročište je održano posredstvom videokonferencije", izjavio je zvaničnik singapurskog Vrhovnog suda, u odgovoru na Rojterov upit. Ovo je ujedno bio prvi slučaj u kojem je na daljinu izrečena smrtna kazna, dodao je zvaničnik.

Organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava kritikovale su izricanje kazni videopozivima, uključujući jedan slučaj u Nigeriji ranije ovog mjeseca, gdje je na ovaj način takođe izrečena smrtna presuda.

Advokat osuđenog Malezijca, Peter Fernando, izjavio je kako se nije protivio izricanju presude njegovom branjeniku na platformi Zoom. Kazao je kako se sudija mogao jasno čuti dok govori, a u pitanju je bilo izricanje kazne pri čemu nije bilo prostora za iznošenje novih pravnih argumenata. Dodao je ipak kako njegov branjenik razmatra mogućnost podnošenja žalbe na presudu.

Odložena suđenja zbog restriktivnih mjera

Tim iz Kalifornije koji je osmislio platformu nije odgovorio na zahtjev za komentar, a komentar nijesu imali ni iz kancelarije tužioca.

Brojni sudovi u Singapuru od 1. aprila odložili su suđenja zbog restriktivnih mjera čiji je cilj spriječiti širenje epidemije, a takva odlaganja ostaju na snazi do 1. juna, osim za najvažnije slučajeve gdje se pak procesi odvijaju "na daljinu". U Singapuru sprovode nultu toleranciju na trgovinu drogom, a tokom proteklih decenija zbog toga je na smrt osuđeno na stotine osoba, uključujući desetine stranaca.

"Primjena smrtne kazne u Singapuru već je sama po sebi okrutna i nehumana, a upotreba tehnologije 'na daljinu', poput Zooma, da bi se čovjek osudio na smrt čini je još okrutnijom i nehumanijom", rekao je direktor Human Rights Watcha za Aziju, Phil Robertson.

Savjetnica Amnesty Internationala, Chiara Sangiorgio, izjavila je kako je smrtna kazna dovoljno okrutna i nehumana, bila ona izrečena Zoomom ili osobi koja je u zatvoru.

"Ovaj slučaj još je jedan podsjetnik da Singapur nastavlja prkositi međunarodnom pravu i standardima izricanjem smrtne kazne za trgovinu drogom", kazala je Sangiorgio.

Preporučujemo za Vas