ZBOG NAVODNOG NEPOŠTOVANJA SPORAZUMA RUSIJE

U Briselu hitan sastanak NATO zbog povlačenja SAD iz sporazuma "Otvorena neba"

Sporazum već dvije decenije omogućava izviđačke letove nenaoružanih letjelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice, što je prvobitno trebalo da ojača povjerenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije
4892 pregleda 7 komentar(a)
NATO, Foto: FB, FB
NATO, Foto: FB, FB

Ambasadori zemalja članica u sjedištu NATO u Briselu zakazali su za danas hitan sastanak pošto su SAD najavile povlačenje iz međunarodnog sporazuma "Otvorena neba" (Treaty of Open Skies) saopštili su diplomatski izvori.

"Sastanak je zakazan za petak popodne" na kojem ćemo analizirati posljedice odluke koju je najavio američki predsjednik Donald Tramp rekavši da Rusija nije poštovala taj sporazum i da ga SAD neće poštovati jer će se povući.

Povlačenje SAD bi trebalo da stupi na snagu za šest mjeseci.

Taj sporazum već dvije decenije omogućava izviđačke letove nenaoružanih letjelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice, što je prvobitno trebalo da ojača povjerenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

Američka odluka kritikovana je u Alijansi i "svi saveznici su zatražili od SAD da ostanu u sporazumu", naveli su diplomatski izvori.

SAD su se već povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata, koji zabranjuje krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.