Aktivisti u Hong Kongu najavljuju proteste zbog novog zakona koji Kina planira

Iako još nije jasno hoće li se protest, koji nema dozvolu održavanja, zbilja održati u podne u središnjoj finansijskoj četvrti, njegovo sazivanje znak je da bi Hong Kong mogao ponovno biti zahvaćen nemirima
1279 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Aktivisti u Hong Kongu pozvali su na protestno okupljanje u petak protiv planova Pekinga da nametne zakon o sigurnosti tom gradu koji ima status poluautonomije, u kojem raste strah od ugrožavanja sloboda i statusa svjetskog finansijskog središta.

Iako još nije jasno hoće li se protest, koji nema dozvolu održavanja, zbilja održati u podne u središnjoj finansijskoj četvrti, njegovo sazivanje znak je da bi Hong Kong mogao ponovno biti zahvaćen nemirima.

Zakon koji bi mogao biti istorijska prekretnica

Zakon koji najavljuje Kina mogao bi za Hong Kong biti istorijska prekretnica te takođejoš više zategnuti napetosti između Vašingtona i Pekinga, čiji su odnosi već oslabljeni trgovinskim razmiricama i optužbama za pandemiju koronavirusa.

U svom godišnjem izvještaju pred kineskim parlamentom u petak premijer Li Keqiang kazao je da će Kina uspostaviti pravni sistem i uvesti mehanizme kako bi se osigurala nacionalna sigurnost u Hong Kongu i Macau, još jednoj teritoriji s poluautonomijom, koji takođe, kao i Hong Kong, potpada pod Kinu po modelu "jedna zemlja, dva sistema".

Posljednji pokušaj da se usvoji slično zakonodavstvo 2003. naišao je na proteste na kojima je na ulice izašlo oko pola miliona ljudi te je na kraju bio odložen.

Do kineske najave uvođenja novog zakonodavstva dolazi nakon što su se 2019. u Hong Kongu održavali prodemokratski protesti koji su ponekad bili i nasilni, te je Hong Kong doživio najveću krizu otkako je 1997. ponovno vraćen pod vlast Kine. Do protesta je došlo zbog najave vlasti u Hong Kongu o mogućnosti izručenja hongkonških građana Kini u slučaju kršenja zakona.

Aktivisti kažu da je to kraj Hong Konga

Prodemokratski aktivisti i političari godinama se suprotstavljaju ideji o zakonodavstvu o nacionalnoj sigurnosti koju bi nametnuo Peking, uz argumente da bi to ugrozilo stepen autonomije koji je zagarantovan po modelu "jedna zemlja, dva sistema".

Prodemokratski aktivisti u četvrtak veče su planove Kine kvalifikovali kao "kraj Hong Konga".

Uvrštavanje novih sigurnosnih zakona za Hong Kong na sjednicu kineskog parlamenta, koji je u petak počeo svoje godišnje zasjedanje nakon višemjesečne odlaganja zbog koronavirusa, postaklo je upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Vašington na to reagovati "vrlo snažno".

Bonus video: