Kineski premijer: PodsticaćemoTajvance da promovišu ujedinjenje s Kinom

"Podsticaćemo ih ih da nam se pridruže u protivljenju tajvanskoj nezvisnosti te u podsticaju ponovnog ujedinjenja s Kinom. S tim naporima sigurno možemo stvoriti sjajnu budućnost za preporod kineske nacije", poručio je Li
489 pregleda 1 komentar(a)
Kongres komunističke partije nakon korone, Foto: AP
Kongres komunističke partije nakon korone, Foto: AP
Ažurirano: 22.05.2020. 10:16h

Kina će podsticati Tajvance da im se pridruže u protivljenju nezavisnosti Tajvana te da promovišu ujedinjenje s Kinom, kazao je u petak kineski premijer Li Kekuiang na Kineskom nacionalnom kongresu, čime će vjerojatno pogoršati sve lošije odnose s Taipeijem, prenosi Hina.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-ven je u inauguracijskom govoru u srijedu poručila da Tajvan nikada neće prihvatiti formulu "jedna zemlja, dva sistema" po kojoj bi, poput Hong Konga, postao dio Kine uz autonomiju.

Li je u izvještaju o radu, kojim je otvorio godišnje zasjedanje kineskog parlamenta, kazao da će se Kina "odlučno usprotiviti i spriječiti sve separatističke aktivnosti kojima je cilj nezavisnost Tajvana".

Kina će poboljšati politike i mjere kako bi podstakla razmjenu i saradnju s Tajvanom te kako bi zaštitila blagostanje stanovnika Tajvana, dodaje Li.

"Podsticaćemo ih ih da nam se pridruže u protivljenju tajvanskoj nezvisnosti te u podsticaju ponovnog ujedinjenja s Kinom. S tim naporima sigurno možemo stvoriti sjajnu budućnost za preporod kineske nacije", poručio je Li.

Demokratski Tajvan ne pokazuje interes za ujedinjenjem s Kinom kojom vlada komunistička stranka.

Kina je ponudila Tajvanu formulu "jedna zemlja, dva sistema", čime bi Tajvan dobio značajnu autonomiju unutar Kine, poput Hong Konga.

Međutim, sve glavne tajvanske stranke odbacuju takvo rješenje.

Na predsjedničkim izborima u januaru 2020. kandidatkinja Demokratske progresivne stranke Tsai Ing-ven i oštra protivnica ujedinjenja, osvojila je drugi mandat s 57, 13 posto glasova birača, dok je kandidat Kuomintanga, koji je naklonjeniji Kini osvojio 38, 61 posto glasova.

Peking strahuje da bi Tsai mogla proglasiti nezavisnost, ali ona tvrdi da je Tajvan već nezavisna zemlja pod nazivom Republika Kina.

U petak je Peking predložio zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, koji neki smatraju kršenjem načela "jedna zemlja, dva sistema".

Tajvan, službenog naziva Republika Kina, priznaje samo 14 članica UN-a, kao i Sveta Stolica, ujedno i najznačajniji međunarodni subjekt koji održava službene diplomatske odnose s Tajvanom.

Zemlje ne mogu imati službene odnose istovremeno s Tajvanom, koji Kina smatra svojim integralnim dijelom, i Narodnom Republikom Kinom.

Na Tajvan su se 1949. povukle pristalice nacionalističkog Kuomintanga pod vodstvom Čang Kaj Šeka, koji je poražen u građanskom ratu protiv komunista, a do 1971. kinesko mjesto u UN-u zauzimala je Republika Kina (Tajvan).

Peking ne odustaje od ujedinjenja Tajvana s Kinom, pri čemu ne odbacuje upotrebu sile.

Na godišnjem zasjedanju Kineskog nacionalnog kongresa učestvuje 3.000 članova, a dva puta je bilo odgađano zbog pandemije koronavirusa.

Kako najavljuje kineska agencija Šinhua, na kongresu će biti riječi o fiskalnoj i monetarnoj politici, zaposlenosti te javnom zdravstvu. Pandemija koronavirusa je negativno uticala na kinesko ekonomiju koje je u prvom kvartalu zabilježilo pad od 6,8 posto.

Bonus video: