Zuma: Podnosim ostavku na mjesto predsjednika Južne Afrike

Zuma (75) je kazao da se ne slaže sa načinom na koji se partija Afrički nacionalni kongres (ANC) odnosila prema njemu od decembra prošle godine kada je na čelo ANC izabran Siril Ramafosa
2 komentar(a)
Džejkom Zuma, Foto: Reuters
Džejkom Zuma, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2018. 21:52h

Džejkob Zuma izjavio je večeras da podnosi ostavku na mjesto predsjednika Južne Afrike, javlja Rojters.

Zuma (75) je u obraćanju naciji kazao da se ne slaže sa načinom na koji se partija Afrički nacionalni kongres (ANC) odnosila prema njemu od decembra prošle godine kada je na čelo ANC izabran Siril Ramafosa.

Zuma je kazao da ostavka stupa na snagu odmah i tako se povinovao zahtjevima njegove partije ANC.

"Odlučio sam da podnesem ostavku na mjesto predsjedika republike i da ta odluka odmah stupi na snagu, iako se ne slažem sa rukovodstvom svoje stranke", rekao je Zuma u izjavi koju je direktno prenosila televizija.

Zuma je podnio ostavku iako je ranije danas poručio da će otići samo ako mu parlament bude izglasao nepovjerenje, kao i da "nije uradio ništa loše".

Čelništvo ANC, vladajuće stranke u Južnoafričkoj Republici, dalo je u ponedjeljak Zumi rok od 48 sati da podnese ostavku na mjesto predsjednika države.

Otkad je Ramafosa u decembru izabran na čelo ANC, Zuma se suočava sa sve većim pritiscima iz svoje stranke da završi drugi skandalima obilježeni predsjednički mandat godinu dana prije njegovog isteka.

Zuma je na vlasti bio od 2009. godine, a osumnjičen je u nizu korupcionaških skandala, ali je odbacio sve optužbe.

Bonus video: