znak uzbune pred Svjetski samit o vakcinaciji

UN: Pandemija poremetila kampanje vakcinacija, 80 miliona djece ugroženo

"Taj podatak je alarmantan, to je nešto što nismo nikad vidjeli u životu", rekao je doktor Set Berkli, izvršni direktor Alijanse za vakcinaciju (Gavi)
1621 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Oko 80 miliona djece mlađe od godinu dana u 68 zemalja pod rizikom je od zaraznih bolesti kao što su morbile, jer pandemija kovida-19 sprečava sprovođenje rutinskih vakcinacija, upozorili su danas Svetska zdravstvena organizacija, Unicef i Globalna alijansa za vakcinaciju (Gavi).

"Taj podatak je alarmantan, to je nešto što nismo nikad vidjeli u životu", rekao je doktor Set Berkli, izvršni direktor Alijanse za vakcinaciju (Gavi), na onlajn konferenciji za novinare.

Ovaj znak uzbune upućuje se nekoliko dana pred Svjetski samit o vakcinaciji koji će virtuelno biti održan 4. juna, a domaćin će biti Velika Britanija.

Kako su Svjetska zdravstvena organizacija, Fond UN za djecu (Unicef) i Gavi naveli u saopštenju pandemija ograničava rutinsku vakcinaciju iz više razloga.

Neki roditelji ne žele da izlaze zbog mjera ograničenja kretanja, zbog nedostatka informacija ili zato što strahuju da će biti zaraženi koronavirusom.

Pored toga brojni zdravstveni radnici nisu na raspolaganju zbog restrikcija kretanja ili njihovog prebacivanja na borbu protiv pandemije.

Uz to, zbog pandemije su prizemljeni brojni avioni, a logistički i saobraćajni problemi remete dostavu vakcina, rekla je medijima generalna direktorka Unicefa Henrijeta For.

Od marta sistematska služba vakcinacije djece posebno protiv morbila, poliomijelitisa (dečje paralize) ali i protiv kolere, meningitisa i tetanusa poremećena je u razmjerama bez presedana od pokretanja proširenih programa vakcinacija 1970-ih godina.

Prema podacima koje su prikupile UN i Gavi funkcionisanje službi sistematskih vakcinacija znatno je poremećeno u najmanje 68 zemalja što bi moglo da pogodi oko 80 miliona djece mlađe od godinu dana.

Krajem marta strahujući da masovna okupljanja i da kampanje vakcinacije ne podstaknu širenje kovid-19, SZO je preporučila zemljama da privremeno prekinu kampanje koje su bile preventivne prirode, dok se ne procjene rizici i uvedu efikasne mjere za smanjenje prenosa koronavirusa.

SZO sada savjetuje zemljama da procijene rizik prema lokalnoj dinamici širenja koronavirusa, kapacitetu njihovog zdravstvenog sistema i interesu za javno zdravlje da se sprovedu kampanje vakcinacije.

Preporučujemo za Vas