ODRŽAO VIDEO SASTANAK SA AMBASADORIMA

Stoltenberg traži od Rusije da poštuje obaveze sporazuma "Otvoreno nebo", nije pomenuo deklaraciju deset evropskih zemalja

"Čvrsto smo opredijeljeni očuvanju kontrole naoružanja, razoružanja i efikasnog neširenja oružja na međunarodnom nivou", rekao je Stoltenberg
969 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg (u sredini) na video sastanku, Foto: NATO
Stoltenberg (u sredini) na video sastanku, Foto: NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da poštuje obaveze i sarađuje u nadgledanju svojih vojnih aktivnosti u cilju spasavanja međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo" (Treaty of Open Skies) iz kojeg SAD prijete da će se povući.

"Povratak Rusije poštovanju sporazuma predstavlja najbolji način očuvanja prednosti tog dogovora", rekao je Stoltenberg poslije hitnog video sastanka ambasadora zemalja članica NATO-a.

Sporazum koji je 2002. godine stupio na snagu primorava SAD i Rusiju da poštuju kontrolu svojih vojnih aktivnosti i strateških instalacija.

Sporazum omogućava izviđačke letove nenaoružanih letjelica iznad teritorije 34 zemlje -potpisnice što je prvobitno trebalo da ojača poverenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

Stoltenberg tokom sastanka nije pomenuo deklaraciju koju je danas potpisalo deset evropskih zemalja. Te zemlje izražavaju žaljenje i zabrinutost zbog američke najave o povlačenju iz sporazuma.

Američko povlačenje iz sporazuma bi trebalo da stupi na snagu za šest mjeseci, ali je Vašington saopštio da je spreman da ponovo razmotri odluku ako Rusija u potpunosti poštuje dogovor.

"Čvrsto smo opredijeljeni očuvanju kontrole naoružanja, razoružanja i efikasnog neširenja oružja na međunarodnom nivou", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, Rusija već nekoliko godina uvodi ograničenja nadletanja, što nije u skladu sa sporazumom. Ograničenja se posebno odnose na nadletanje Kalinjingrada i područja u blizini granice sa Gruzijom.

"Ruska selektivna primena obaveza sporazuma dovela je do podrivanja tog važnog dogovora o bezbjednosti i stabilnosti evrnoatlantskog regiona", dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO ostaje otvoren za dijalog u okviru Savjeta NATO-Rusija.

Sporazum "Otvoreno nebo" povezuje 35 zemalja. Svaka zemlja potpisnica u obavezi je da dozvoli posmatračke letove nad svojom teritorijom a može takve letove da sprovodi nad drugim zemljama takođe potpisnicama sporazuma.