sporazum omogućava uzajamnu provjeru vojnih aktivnosti

Nakon povlačenja SAD iz sporazuma "Otvoreno nebo", Moskva optužila Vašington da sije razdor među saveznicima

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Rusiju da krši sporazum koji je 2002. godine stupio na snagu a potpisale su ga 34 zemlje
1479 pregleda 0 komentar(a)
Putin i Tramp na samitu G20 2019. godine, Foto: Susan Walsh/AP/Beta
Putin i Tramp na samitu G20 2019. godine, Foto: Susan Walsh/AP/Beta
Ažurirano: 22.05.2020. 21:45h

Ruske vlasti danas su optužile SAD da siju razdor među saveznicima nakon što su najavile da će se povući iz međunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo" (Treaty of Open Skies) koji omogućava uzajamnu provjeru vojnih aktivnosti.

"SAD siju razdor i nesigurnost među sopstvenim saveznicima donošenjem takvih odluka. Ta zemlja ignoriše stav mnogih članica NATO-a i drugih zemalja potpisnica sporazuma", rekao je pomoćnik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Ruski zvaničnik je ocijenio da su uslovi koji nameću SAD "neosnovani", "apsolutno i kategorično neprihvatljivi" i nemaju nikakvog smisla.

"Spremni smo da nastavimo dijalog i pronadjemo dogovor, ali nećemo da pristanemo na ono što je formulisao Vašington", dodao je Rjabkov.

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je Rusiju da krši sporazum koji je 2002. godine stupio na snagu a potpisale su ga 34 zemlje.

Ambasadori zemalja članica NATO danas su održali hitan sastanak u pokušaju spasavanja sporazuma i zatražili od SAD da ponovo razmotri svoju odluku.

Drugi zvaničnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Gruško izjavio je ranije danas da će Rusija nastaviti da poštuje sporazum bez obzira na američku odluku.

Sporazum već dvije decenije omogućava izviđačke letove nenaoružanih letjelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice što je prvobitno trebalo da ojača povjerenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

SAD su se već povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata, koji zabranjuje krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.