preminula 77-godišnja žena

Prvi smrtni slučaj od korona virusa u Gazi, strahuje se od širenja zaraze

Vlasti Gaze predvođene ekstremističkim Hamasom prijavile su 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 55
1081 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Adel Hana/AP/Beta
Detalj iz Gaze, Foto: Adel Hana/AP/Beta

U gusto naseljenom pojasu Gaze danas je zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, a strahuje se da bi širenje zaraze moglo da parališe preopterećeni zdravstveni sistem te palestinske teritorije.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je preminula 77-godišnja žena koja je imala i druge zdravstvene tegobe. Ona je po dolasku iz Egipta bila smještena u posebnu poljsku bolnicu kraj graničnog prelaza Rafa.

Vlasti Gaze predvođene ekstremističkim Hamasom prijavile su 35 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupan broj inficiranih povećan na 55.

Svi zaraženi su u karantinu ili u prostorijama za izolaciju, u koje se smeštaju pristigli iz inostranstva. Hamas je sredinom marta uveo obavezni karantin u hotelima, školama i na klinikama za sve koji se vraćaju preko Izraela i Egipta.

Zdravstveni sistem u Gazi preopterećen je zbog izraelske i egipatske blokade te teritorije, unutrašnjih palestinskih podela i tri rata, kao i zbog povremenih sukoba Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija.

U tom pojasu u kojem živi dva miliona stanovnika postoji nešto više od 60 respiratora, dok je nestašica lijekova hronična.

Zbog nedavnog rasta broja zaraženih Hamas je objavio da se do kraja juna zatvaraju sve granice Gaze za povratak stanovnika.

Ipak, u petak su širom pojasa Gaze bile otvorene džamije, za tradicionalne molitve u podne.

Vlasti su navele da je djelimično otvaranje džamija poslije gotovo dva mjeseca uslijedilo poslije relativnog uspjeha u sprečavanju širenja zaraze.

Škole i sale za vjenčanja su i dalje zatvorene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi navelo je da javni i zabavni parkovi neće biti otvoreni zbog praznika ramazanski Bajarama koji označava kraj svetog mjeseca posta u islamu i počinje sjutra.

Preporučujemo za Vas