27. MAJA

Tramp će prisustvovati lansiranju prvog leta SpejsEksa s ljudskom posadom

"Naša sudbina, van Zemlje, nije pitanje samo nacionalnog identiteta već i nacionalne bezbjednosti", naveo je Tramp
2346 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP

Predsjednik SAD Donald Tramp prisustvovaće lansiranju dvojice astronauta NASA u raketi firme SpejsEks (SpaceX) s Floride 27. maja, što će biti prvi let iz SAD s ljudskom posadom od 2011, saopštila je danas Bijela kuća.

"Naša sudbina, van Zemlje, nije pitanje samo nacionalnog identiteta već i nacionalne bezbjednosti", naveo je Tramp.

Lansiranje je planirano za srijedu popodne po lokalnom vremenu, iz svemirskog centra Kenedi. SpejsEksova raketa "Falkon 9" nosiće na svom vrhu kapsulu Kru dragon (Crew Dragon), koju je ta firma razvijala za NASA tokom protekle decenije.

Astronauti Dag Harli i Bob Benken na Međunarodnu svemirsku stanicu stići će 19 sati po lansiranju i tamo će ostati više mjeseci.

Ipak, prema podacima baze u Kejp Kanaveralu, postoji oko 60 odsto šanse da zbog lošeg vremena dođe do odlaganja lansiranja.

To će biti prvi put da američki astronauti napuštaju Zemlju nakon povlačenja spejs šatlova 2011, nakon tri decenije službe.

Od tada su samo Rusi mogli da šalju ljude na Međunarodnu svemirsku stanicu, pa su desetine Amerikanaca i astronauta drugih zemalja u svemir letjeli na raketama Sojuz sa kazahstanskog kosmodroma Bajkonur.