HILJADE NA PROTESTU ZBOG ZAKONA O NACIONALNOJ BEZBJEDNOSTI

FOTO i VIDEO Policija u Hongkongu suzavcem i vodenim topovima na demonstrante, 120 uhapšenih

Kritičari kineskog predloga zakona ocjenjuju da je on protivan okviru "jedna zemlja dva sistema" kojim se Hongkongu obećavaju veće slobode nego u kopnenom dijelu zemlje
2226 pregleda 2 komentar(a)
Policija hapsi jednog od demonstranata, Foto: AP
Policija hapsi jednog od demonstranata, Foto: AP
Ažurirano: 24.05.2020. 15:10h

Policija u Hongkongu je danas suzavcem i vodenim topovima rastjerivala demonstrante u trgovinskoj četvrti gdje su hiljade protestovale zbog predloženog oštrog kineskog zakona o nacionalnoj bezbjednosti koji bi se primjenjivao i u tom poluatonomnom gradu.

Uhapšeno je najmanje 120 ljudi, uglavnom zbog nezakonitog okupljanja, navela je policija, i dodala da je "zbog nezakonitog okuplajnja" uhapšen i istaknuti aktivista Tam Tak-ši koji međutim tvrdi da je samo držao govor.

Policija je navela da su demonstranti policajce gađali ciglama i "nepoznatom tečnošću", te da je povrijeđeno najmanje četvoro policajaca.

Prodemokratske pristalice u Hongkongu oštro su kritikovale prošlonedjeljni predlog zakona o nacionalnoj bezbjednosti kojim se i u toj poluautonomnoj kineskoj oblasti zabranjuju "secesionistička i subverzivna aktivnost" i "strano miješanje". 

Kritičari smatraju da je taj zakon protivan pravnom okviru "Jedna zemlja - dva sistema" kojim su Hongkongu garantovane šire slobode nego drugim oblastima Kine.

Mase prodemokratskih demonstranata čija je oznaka to što nose crnu odjeću, okupile su se danas u kvartu Kozvej bej u Hongkongu na protestu zbog predloženog zakona. Uzvikivali su: "Stanite uz Honkgong!", "Oslobodite Hongkong!" i "Revolucija!".

Prodemokratski protestni pokret u Hongkongu je počeo prošle godine, uz povremeno nasilje i okršaje s policijom.

Predlog zakona koji je podstakao današnje proteste podnijet je u petak na sjednici kineskog parlamenta i očekuje se da će biti usvojen 28. maja. 

Njime bi se zaobišao parlament Hongkonga i dozvolilo gradskoj vladi da osnuje agencije kopnene Kine u gradu čime bi se omogućilo kineskim agentima da arbitrerno hapse ljude za aktivnosti koje se smatraju da krše taj zakon.

Galerija