Sjeverna Koreja hoće da pojača mjere nuklearnog odvraćanja

"Na sastanku su predstavljenje nove mjere namenjene jačanju vojnog nuklearnog odvraćanja zemlje", navela je sjevernokorejska agencija
1373 pregleda 1 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: KCNA via KNS
Kim Džong Un, Foto: KCNA via KNS

U Sjevernoj Koreji se razgovaralo o novim mjerama za jačanje mera "nuklearnog odvraćanja" na sastanku kojim je predsjedavao vođa Kim Džong Un, javila je danas zvanična novinska agencija KCNA.

"Na sastanku su predstavljenje nove mjere namenjene jačanju vojnog nuklearnog odvraćanja zemlje", navela je sjevernokorejska agencija.

O tim "presudnim mjerama" odlučeno je na sastanku Centralne vojne komisije kojom je predsjedavao Kim Džong Un, dodala je agencija ne navodeći kada je sastanak održan ni detalje o mjerama.

Kako je navedeno na sastanku se razgovaralo o stavljanju strateških oružanih snaga u stanje pripravnosti u okviru "povećanja i razvoja oružanih snaga zemlje".

Donete su mjere o znatnom jačanju i razvoju vatrene snage artiljerije Korejske narodne armije, prema agenciji KCNA.

Ako je sastanak održan posljednjih nekoliko dana to bi bilo Kimovo prvo javno pojavljivanje u gotovo tri nedelje, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Brojne glasine o Kimovim zdravstvenom stanju kružile su u inostranstvu kada se nije pojavio na važnoj proslavi 15. aprila, najvažnijem političkom datumu u zemlji kada se obeležava rodjenje osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, dede sadašnjeg vodje.

Kim se ponovo pojavio u javnosti početkom maja, izgledao je dobrog zdravlja na slikama objavljenim u severnokorejskim medijima.

Objava o vojnim nuklearnim mjerama sjevernokorejskih vlasti dolazi neposredno poslije pisanja Vašington posta da administracija predsjednika SAD Donalda Trampa govori o mogućem sprovodjenju prve američke nuklearne probe od 1992. godine da bi uputila upozorenje Rusiji i Kini.

Prema američkom listu koji je o ovom pisao u petak pozivajući se na jednog visokog i dva bivša člana vlade, o tome se razgovaralo na sastanku 15. maja.

Bonus video: