Prvi iranski naftni tanker stigao u vode Venecuele

Teheran je upozorio posljednjih dana na posljedice ukoliko bi SAD spriječile isporuku iranskih naftnih proizvoda Venecueli, gdje su se nestašice goriva pogoršale sa pandemijom koronavirusa
1628 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od iranskih tankera, Foto: AP
Jedan od iranskih tankera, Foto: AP

Prvi od pet naftnih tankera koje je Iran uputio ka Venecueli da je snabdije gorivom ušao je noćas u teritorijalne vode te zemlje uz pratnju brodova venecuelanskih vojnih snaga, javio je ministar nafte Tarek El Aisami.

Iranski naftni tanker Fortjun (Fortune) nalazio se sinoć oko 21.00 sat (3.00 u nedjelju ujutro po srednjoevropskom vremenu) blizu obala Države šećera, na sjeveru Venecuele, pokazuje vebsajt Marin Trafik koji prati kretanje brodova širom svijeta

Prema venecuelanskoj državnoj televiziji brod se očekuje u Puerto Kabelju u državi Karabobo, gdje se nalazi jedna rafinerija.

Još četiri tankera treba da stignu narednih dana, navela je televizija.

Ta flota tankera prevozi oko 1,5 miliona barela nafte, prema navodima medija.

Teheran je upozorio posljednjih dana na posljedice ukoliko bi SAD spriječile isporuku iranskih naftnih proizvoda Venecueli, gdje su se nestašice goriva pogoršale sa pandemijom koronavirusa.

Vašington koji naziva socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura diktatorom i želi njegovo svrgavanje uveo je sankcije na izvoz nafte iz Venecuele i iz Irana, kao i protiv brojni državnih i vojnih zvaničnika te dvije zemlje.

Venecuela ima najveće rezerve nafte na svijetu ali njena proizvodnja je u ogromnom padu.

Vlasti u Karakasu smatraju da su američke sankcije krive za taj pad, a stručnjaci to pripisuju lošem upravljanju, nedostatku investicija i korupciji.

Iran je više puta izrazio svoju podršku Maduru koga takođe podržavaju Rusija, Kina, Turska i Kuba.

Bliske veze između Karakasa i Teherana potiču iz vremena predsjednika Uga Čaveza (1999-2013), Madurovog mentora i prethodnika.

Bonus video: