Predsjednik Avganistana spreman da ubrza oslobađanje talibanskih zatvorenika

"Kao odgovorna vlada učinićemo dodatni korak napared, objavljujem da ću ubrzati oslobadjanje zatvorenika talibana", rekao je Gani u obraćanju naciji povodom praznika Bajrama
278 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Kabula nakon jednog od prethodnih napada, Foto: Reuters, Reuters
Detalj iz Kabula nakon jednog od prethodnih napada, Foto: Reuters, Reuters

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani obavezao se danas da će ubrzati oslobađanje talibanskih zatvorenika poslije prihavatanja ponude pobunjenika o trodnevnom prekidu vatre povodom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.

"Kao odgovorna vlada učinićemo dodatni korak napared, objavljujem da ću ubrzati oslobadjanje zatvorenika talibana", rekao je Gani u obraćanju naciji povodom praznika.

Predsjednik je pozvao talibane da nastave sa oslobađanjem pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga koje oni drže.

Prema sporazumu postignutom između SAD i talibana, 29. februara, predviđeno je povlačenje stranih snaga iz Avganistana u roku od 14 mjeseci pod uslovom da oni poštuju određene bezbjednosne obaveze.

U tekstu se takođe predviđa velika razmjena zatvorenika do 5.000 talibana u zamjenu za 1.000 pripadnika avganistanskih snaga, koja je trebalo da se završi do 10. marta ali je naišla na brojne prepreke.

Kabul je već oslobodio oko 1.000 zarobeljenike a talibani oko 300.

Američko-talibanski sporazum takođe predviđa otvaranje međuavganistanskih pregovora o budućnosti zemlje.

"Sada hoćemo da imamo direktne razgovore sa talibanima što je prije moguće da bi zaustavili masakr Avganistanaca i potpuno smo spremni za te pregovore", rekao je danas Gani.

Predsjednik Avganistana i pobunjenici talibani proglasili su sinoć trodnevno primirje uoči praznika Ramazanski bajram kojim se završava mjesec posta u islamu.

Naređenje talibana da se poštuje primirje i Ganijeva objava na Tviteru uslijedili su nekoliko dana poslije boravka američkog mirovnog izaslanika za Avganistan Zalmaja Kalilzada u Kabulu i Dohi.

Bonus video: