U KOMPANIJI ZAPOSLENO OKO 900 LJUDI

Novozelandska medijska grupa prodata za jedan dolar: Imali teškoće i prije korone

Organizacija "Staf Limited" štampa veliki broj dnevnih listova u zemlji i vodi popularni informacioni vebsajt pod istim imenom
649 pregleda 0 komentar(a)
Jedan novozelanski dolar (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Jedan novozelanski dolar (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Jedna od najvećih novozelandskih medijskih grupa "Staf" (Stuff), koja je u finansijskim teškoćama, prodaje se za jedan novozelandski dolar generalnoj direktorki firme, javili su danas vlasnici.

Organizacija "Staf Limited" štampa veliki broj dnevnih listova u zemlji i vodi popularni informacioni vebsajt pod istim imenom.

Zapošljava oko 900 ljudi, uključujući 400 novinara.

"Staf", u vlasništvu australijske firme "Najn entertejnment" (Nine Entertainment), imao je teškoće i prije nego što je udarila pandemija koronavirusa a od tada je zabilježen ogroman pad u prihodima od oglašavanja.

Australijska firma "Najn entertejnment" je u saopštenju australijskoj berzi navela da će "Staf" biti prodat generalnoj direktorki Šinejd Bušer za simboličan jedan dolar, a transakcija će biti završena do kraja mjeseca.

"Uvijek smo rekli da vjerujemo da je važno da "Staf" ima lokalno vlasništvo i naše je čvrsto mišljenje da je ovo najbolji rezultat za konkurenciju i potrošače na Novom Zelandu", rekao je generalni direktor firme "Najn", Hju Marks.

Bušer je rekla da je oduševljena pozitivnom reakcijom na koju je naišla poslije objave o kupovini.

"Jako sam srećna, osjećam olakšanje i ponos, bile su vrlo intenzivne dvije nedjelje dok se nije stiglo do finiša, rekla je ona.

Bušer (49) počela je karijeru kao izvještač za list "Pres" u Krajstčerču, a kasnije je pomogla u predvođenju nekih digitalnih inovacija kompanije.

Ona je rekla da za sada nema planove za smanjenje osoblja ili zatvaranje listova, dodajući da promjena vlasničtva nije čarobni štapić da izliječi probleme sa kojima se suočavaju "Staf" i druge medijske kompanije.

Rekla je da će pokušati da poveća prihode od onlajn korisnika.

Sporazumom se okončavaju napori rivalske medijske kompanije "NZME" da kupi "Staf".

Firma Najn je navela da će u okviru dogovora zadržati vlasništvo štamparije u Velingtonu koju će iznajmljivati kompaniji "Staf", takođe će joj pripasti dio dobiti od nedavne prodaje firme ćerke "Staf fajber" (Stuff Fibre) i internet provajder.

Većina novozelandskih medijskih kompanija su u teškoćama od dolaska pandemije. 

"Staf" je privremeno smanjio plate zaposlenim a "NZME" je najavio planove ukidanja 200 radnih mjesta.

Prošlog mjeseca njemačka firma "Bauer Media" zatvorila je svoje operacije na Novom Zelandu i prestala da izdaje veliki broj časopisa u zemlji. 

Televizija "MediaWorks" objavila je danas da će 130 radnih mjesta biti ukinuto.

Preporučujemo za Vas