Pompeo i Čavušoglu razgovarali o slučaju američkog sveštenika uhapšenog u Turskoj

Ankara koja ima dugu listu zahtjeva za oslobađanje Amerikanca, ocijenila je da je riječ o "jeftinoj prijetnji" Trampa
0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Beta/AP
Majk Pompeo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.07.2018. 18:54h

Državni sekretar SAD Majk Pompeo razgovarao je danas s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom o slučaju američkog sveštenika uhapšenog i optuženog u Turskoj za terorizam i špijunažu, saopštio je Stejt department.

Stejt department je saopštio da su se Pompeo i Čavušoglu obavezali na nastavak razgovora o rješenju tog pitanja i drugim temama od zajedničkog interesa.

Razgovor bi mogao da bude nagovještaj da dvije NATO saveznice pokušavaju da smanje tenzije u odnosima, koje su ove nedjelje eskalirale poslije izjave predsjednika SAD Donalda Trampa da će uvesti sankcije Turskoj zbog slučaja sveštenika Endrjua Bransona, navodi Asošiejted pres.

Ankara koja ima dugu listu zahtjeva za oslobađanje Amerikanca, ocijenila je da je riječ o "jeftinoj prijetnji" Trampa.

Branson živi u Turskoj dvije decenije, a uhapšen je poslije neuspešnog pokušaja puča 2016. godine. On negira optužbe da je pomagao grupi koju Ankara krivi za taj pokušaj državnog udara, i da je pružao podršku kurdskim ekstremistima.

Pošto je proveo u zatvoru 21 mjesec, Branson je u srijedu prebačen u kućni pritvor, ali SAD navode da to nije dovoljno i insistiraju da on bude u potpunosti oslobođen.

Bonus video: