Britanske kompanije traže uvođenje avio linija sa zemljama niskog rizika zaraze koronavirusom

Kompanije smatraju da bi London trebao ublažiti mjere za putnike iz zemalja niskog rizika, tražeći od vlade drugačiji pristup.
712 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanska vlada mora što prije sa zemljama niskog rizika zaraze koronavirusom sklopiti sporazume o avio linijama, kako bi smanjila štete u ekonomiji, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora, piše Hina.

U pismu premijeru Borisu Džonsonu kompanije upozoravaju da će 14-dnevni karantin za sve putnike koji slete u Veliku Britaniju imati ozbiljne ekonomske posljedice, navodi BBC u izvještaju koji je juče objavljen.

Pismo su potpisali čelnici kompanija poput EasyJeta, Tuija, Jeta2 i Virgin Atlantica, te udruženja, uključujući Airlines UK, Britansku ekonomsku komoru, Udruženja za ugostiteljstvo i proizvodnju u Velikoj Britaniji Made UK.

Promjene teške za turistički sektor

Ministarka unutrašnjih poslova, Priti Patel, najavila je prošlog petka da će mjera obaveznog karantina stupiti na snagu 8. juna. Vlada je svjesna da će promjene biti teške za turistički sektor, kazala je Patel, najavljujući saradnju s kompanijama na pronalaženju rješenja.

Naglasila je i da će vlada odluku analizirati svake tri sedmice.

Kompanije pak smatraju da bi London trebao ublažiti mjere za putnike iz zemalja niskog rizika, tražeći od vlade drugačiji pristup.

Posebne avio linije bi oslobodile obaveze 14-dnevnog karantina posjetioce iz zemalja s niskim stopama koronavirusne infekcije.

"Alternativa uključuje rizik velike štete u arterijama britanske trgovine i lancima ključnih snadbjevajućih sektora i gura Britaniju u ulogu promatrača, dok druge zemlje počinju razgovore o otvaranju granica", stoji u pismu.

Neke aviokompanije najavile su da od ljeta planiraju povećati broj letova, a neke upozoravaju da će zbog dvonedjeljnog karantina mnogi odustati od putovanja, naglašavajući da će vlada teško sprovesti mjeru u djelo.

Tako je čelnik Ryanaira, Majkl Olari, nedavno za BBC utvrdio da je plan o 14-dnevnom karantinu "idiotski i nesprovodiv."

Bonus video: