Boris Džonson pod sve većim pritiskom zbog savjetnika koji je kršio mjere izolacije

Kamings je restrikcije putovanja unutar zemlje navodno prekršio više puta.
387 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: AP
Boris Džonson, Foto: AP

Britanski premijer, Boris Džonson, suočava se sa sve jačim pritiscima da otpusti svojeg glavnog savjetnika Dominika Kamingsa, koji je prekršio ograničenja putovanja uvedena zbog pandemije koronavirusa.

Najmanje petnaest zastupnika iz Džonsonove vladajuće Konzervativne stranke pridružilo se zahtjevu laburista i liberalnih demokrata, kao i zdravstvenih radnika, te biskupa Anglikanske crkve, da Kamings podnese ostavku ili bude smijenjen.

Kamings je restrikcije putovanja unutar zemlje navodno prekršio više puta.

Naime, putovao je 430 kilometara iz Londona do svojih roditelja u okrugu Durham na sjeveru Engleske krajem marta, dok je imao simptome koronavirusa, te najmanje dva puta sredinom aprila.

Džonson kaže da je Kamings pratio instinkt svakog oca

Danas bi se trebao održati sastanak kabineta o ublažavanju restrikcija zbog koronavirusa, na kojem će se raspravljati i o prijedlozima za otvaranje dijela poslova koji nisu esencijalni, izvijestila je novinska agencija Press Association (PA).

Premijer je na novinskoj konferenciji u nedjelju rekao kako je zaključio da je Kamings"pratio instinkt svakog oca i svakog roditelja, te ga ja zbog toga ne otpisujem".

Kritičari kažu da Kamingsovo ponašanje može uništiti vladinu politiku.

"Ako ostavite utisak da postoji jedno pravilo za njih, a jedno za nas, kobno nagrizate osjećaj da smo svi u ovome zajedno", rekao je za ITV Stiven Rajčer, član skupine bihevioralnih naučnika koji savjetuju vladu.

Konzervativni zastupnik Paul Mejnard poručio je da je Kamingsovo ponašanje "neodbranjivo".

"Pitanje sada glasi: prihvatamo li da nas lažu, da nas patroniziraju, te da se premijer ponaša prema nama kao prema krdu", napisao je na Tviteru anglikanski biskup Leedsa Nik Bejns.

Bonus video: