SZO: Moguć drugi talas infekcije u zemljama koje su popustile mjere

On je dodao da zemlje u Evropi i Sjevernoj Americi treba da nastave sa sprovođenjem zdravstvenih i socijalnih mjera, mjera nadzora, mjera testiranja i sveobuhvatnom strategijom kako bi obezbijedili nastavak silaznom putanjom i da izbjegli drugi vrhunac, naveo je on
2957 pregleda 1 komentar(a)
Rajan, šef SZO Tedros Adhanom Gebrejezus i Marija van Kerkove, technički lider lzdravstvenog programa za hitne situacije u SZO, Foto: AP
Rajan, šef SZO Tedros Adhanom Gebrejezus i Marija van Kerkove, technički lider lzdravstvenog programa za hitne situacije u SZO, Foto: AP

Države u kojima se epidemija koronavirusa povlači, još uvijek nisu bezbjedne i mogle bi se suočiti sa drugim talasom ukoliko prebrzo popušte mjere, saopšteno je danas iz SZO.

Svijet je još uvijek na sredini prvog talasa koronavirusa, kazao je danas na online brifingu doktor Majk Rajan, kazavši da se virus ne povlači u svim zemljama, već se brzo širi u Centralnoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi.

On je napomenuo da epidemije obično idu u talasima, što bi značilo da bi se virus mogao vratiti krajem ove godine na onim područjima gdje je prvi talas suzbijen. Kako je dodao postoji mogućnost da se poveća broj zaraženih u onim područjima gdje su mjere popuštene prebrzo.

"Kada je riječ o drugom talasu najčešće mislimo -da će biti prvi talas bolesti sam od sebe, a onda će se povratiti kroz koji mjesec, i onda da će realnost mnogih zemalja biti povećanje broja pozitivnih slučajeva za koji mjesec", kazao je Rajan.

"Mi moramo takođe da budemo svjesni činjenice da bolest moze naglo "skočiti" bilo kad. Ne možemo pretpostavljati da samo zato što broj zaraženih opada sada, da će on nastaviti da opada da ćemo imati nekoliko mjeseci da se spremimo za drugi talas. Moguće je i da vrhunac dobijemo u ovom talasu", kazao je on.

On je dodao da zemlje u Evropi i Sjevernoj Americi treba da nastave sa sprovođenjem zdravstvenih i socijalnih mjera, mjera nadzora, mjera testiranja i sveobuhvatnom strategijom kako bi obezbijedili nastavak silaznom putanjom i da izbjegli drugi vrhunac, naveo je on.

Bonus video: