SUSRET SA DELEGACIJOM PREDSTAVNIK IZ HUBEIJA

Si Đinping poziva na unapređenje praćenja epidemije i sistem ranog upozoravanja

Prema Sijevim riječima, zakoni i pravila o javnom zdravlju treba da budu unaprijeđeni, a svijest o rizicima treba da bude podignuta među svim građanima
827 pregleda 1 komentar(a)
Si Đinping, Foto: BETA/AP
Si Đinping, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 26.05.2020. 08:35h

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je na napore za reformu državnog sistema za kontrolu i prevenciju bolesti i unaprjeđenje kapaciteta za praćenje epidemije i rano upozoravanje i hitno reagovanje, prenosi Nedeljnik.

Si, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, govorio je o tome prilikom susreta sa delegacijom predstavnika iz centralne provincije Hubei na marginama zasijedanja Svekineskog narodnog kongresa 13. saziva.

“Ljudi u Hubeiju i Vuhanu dali su značajan doprinos prevenciji i kontroli epidemije i prinijeli su veliku žrtvu”, rekao je Si, nakon što je saslušao petoro delegata o brojnim temama, od javnog zdravlja do ekonomskog i društvenog razvoja.

Si je rekao da je sprečavanje velikih epidemioloških i javno-zdravstvenih rizika od ključnog značaja za nacionalnu bezbjednost i razvoj, kao i društvenu i političku stabilnost zemlje.

Kineski javni zdravstveni sistem i sistem medicinskih usluga igrao je važnu ulogu u saniranju epidemije kovida 19, ali neki nedostaci i pukotine su se pojavili, rekao je Si, pozivajući na napore da se ojačaju slabe tačke i prevaziđu problemi što je prije moguće.

“Prevencija je najekonomičnija i najefikasnija zdravstvena strategija”, istakao je on.

Prema Sijevim riječima, zakoni i pravila o javnom zdravlju treba da budu unaprijeđeni, a svijest o rizicima treba da bude podignuta među svim građanima.

Si je pozvao da se spriječi uvoz novih slučajeva kovida 19, ali i širenje domaće infekcije.

On je takođe apelovao da se u Hubeiju obnove rad i proizvodnja, kako bi se umanjili gubici zbog epidemije.

Lokalne vlasti treba da pomognu preduzećima da prevaziđu teškoće primjenom mjera koje promovišu proizvodnju, rekao je Si tokom diskusije.

Preporučujemo za Vas