POTPIS MIROVNOG SPORAZUMA

Avganistan oslobodio stotine talibana

Politički portparol talibana Suhail Šahin koji je u Kataru, na Tviteru je danas popodne iznio da ta pobunjenička grupa planira da pusti "značajan broj" zatvorenika - avganistanskih vojnika, a najavu avganistanske vlade o oslobađanju 900 talibana je ocjenio kao "dobar napredak"
497 pregleda 0 komentar(a)
Talibani pušteni iz zatvora, Foto: AP
Talibani pušteni iz zatvora, Foto: AP

Avganistanska vlada oslobodila je danas stotine zarobljenih talibana.

To je najveći broj oslobođenih od februara kada su SAD i talibani potpisali mirovni sporazum koji predviđa razmjenu zarobljenika među zaraćenim stranama.

Vlada je jutros najavila oslobađanje 900 zarobljenih talibana pred večerašnji kraj trodnevnog prekida vatre, proglašen na traženje talibana povodom Ramazanskog bajrama.

Talibanski zvaničnici razmišljaju o produženju primirja, potvrdio je jedan njihov visoki zvaničnik agenciji Asošijeted pres.

Zatvorenici su pušteni iz zatvora Bagram kod Kabula, gdje je i američka vojna baza, i iz još jednog obližnjeg zatvora.

Danas popodne reporter AP je video veliku grupu ljudi kako izlazi iz Bagrama, ali nije bilo moguće utvrditi njihov broj i da li su svi talibani, dok je jedan zvaničnik tog zatvora rekao da će biti oslobođeno 525 ljudi.

Politički portparol talibana Suhail Šahin koji je u Kataru, na Tviteru je danas popodne iznio da ta pobunjenička grupa planira da pusti "značajan broj" zatvorenika - avganistanskih vojnika, a najavu avganistanske vlade o oslobađanju 900 talibana je ocjenio kao "dobar napredak".

Oslobađanje zarobljenika dio je sporazuma SAD s talibanima koji bi trebalo da omogući povlačenje američkih i trupa NATO iz Avganistana, čime bi se okončao dugotrajni rat u toj zemlji i vojno učešće Amerike, najduže u istoriji u nekom sukobu.

Kada je taj sporazum potpisan, proglašen je najboljom šansom za mir u Avganistanu, ali politički sporovi u tamošnjoj vlasti i odlaganje razmjene zarobljenika su usporili napredovanje ka pregovorima avganistanskih sukobljenih strana što bi bila ključna faza na putu do mira.

Po februarskom sporazumu SAD i talibana, Kabul će osloboditi 5.000 talibana, a pobunjenici 1.000 vojnika i državnih zvaničnika.

Preporučujemo za Vas