Zemlje EU obustavljaju upotrebu Trampovog omiljenog lijeka protiv koronavirusa

"Sva istraživanja o uticaju hidroksiklorokina na kovid-19 ostaće pod pažljivim nadzorom", izvijestili su za Rojters iz Regulatorne agencije za ljekove i medicinska sredstva.

788 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Rojters
Donald Tramp, Foto: Rojters

Vlade evropskih država u srijedu su odlučile zaustaviti upotrebu hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa, što je još jedan udarac pristupu koji zagovara američki predsjednik, Donald Tramp, prenosi Hina.

Odluke koje su donijele Francuska, Italija i Belgija uslijedile su nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak iz sigurnosnih razloga odlučila zaustaviti ispitivanja učinka hidroksiklorokina.

Britanska agencija za ljekove u srijedu je objavila kako je i njihovo odvojeno ispitivanje sada zaustavljeno, manje od nedjelju dana nakon što je počelo. Istraživanje koje provodi Sveučilište u Oksfordu, a djelimično ga finansira fondacija Bila i Melinde Gejts, trebalo je uključiti i do 40 hiljada medicinskih radnika.

"Sva istraživanja o uticaju hidroksiklorokina na kovid-19 ostaće pod pažljivim nadzorom", izvijestili su za Rojters iz Regulatorne agencije za ljekove i medicinska sredstva (MHRA), dodajući kako svi oni koji su uključeni u ova istraživanja procjenjuju sve moguće rizike.

Trump je veliki zagovornik ovog lijeka

Rojters podsjeća kako je, nakon početnih naznaka da bi ovaj lijek mogao biti od pomoći pacijentima oboljelima od koronavirusa, američki predsjednik Tramp postao odlučnim zagovornikom njegove široke upotrebe potvrdivši kako i sam uzima hidroksiklorokin "da bi spriječio zarazu".

No najnovije studije pokazale su kako postoje razlozi za oprez, a britanski medicinski časopis The Lancet objavio je kako postoje slučajevi u kojima je kod oboljelih koji su uzimali taj lijek povećan rizik od smrtnog ishoda, a neki među njima imali su opasne poremećaje srčanog ritma.

Medicinske ustanove u Italiji i Francuskoj upozorile su kako hidroksiklorokin ne bi trebalo koristiti osim u slučaju kliničkih ispitivanja, a belgijski regulator pozvao je da se pri mogućoj upotrebi uzmu u obzir svi postojeći rizici.

Bonus video: