U JULU PUNI 112 GODINA

Čileanka od 111 godina najstarija osoba koja je preživjela zarazu koronavirusom

Kada se 10. maja i službeno oporavila, postala je najstarija osoba u Čileu koja je preživjela bolest koju uzrokuje koronavirus

168 pregleda 0 komentar(a)
Čile, Foto: Shutterstock
Čile, Foto: Shutterstock

Žena u dobi od 111 godina postala je najstarija osoba koja je preživjela koronavirus u Čileu, prema podacima Nacionalnog centra za starije osobe (SENAMA) te južnoameričke zemlje, prenosi Hina. 

Huana Zuniga, koja će imati 112 godina u julu, jedna je do 25 osoba zaraženih kovidom-19 u domu za stare u Santjagu, navodi SENAMA. Ona živi u domu od 2014. godine, a u karantinu je provela 28 dana.

Kada se 10. maja i službeno oporavila, postala je najstarija osoba u Čileu koja je preživjela bolest koju uzrokuje koronavirus. 

Samo u jednom danu u Čileu je više od 4.300 novozaraženih

Zvaničnik SENAMA-e, zadužen za epidemiju kovida-19, istaknuo je da su u ustanovi smanjili broj korisnika.

Brigu o nekima su preuzeli članovi porodice, a neki su premješteni unutar doma pa je Huanita imala bolje uslove da uspješno prebrodi 28 dana karantina, objasnio je.

Čile je produžio karantin za veći dio Santjaga do 5. juna. Zemlja bilježi 4.328 novooboljelih u 24 sata te ukupno ima 82.289 oboljelih, po čemu je treća u Latinskoj Americi, nakon Brazila i Perua.

U Čileu je umrla 841 osoba zaražena koronavirusom. 

Preporučujemo za Vas