Tramp priprema uredbu o društvenim mrežama

Tramp je juče zaprijetio novim propisima ili čak i zabranom njihovog rada, dan pošto je Tviter na dvije njegove poruke dodao napomenu o potrebi provjere podataka koje je predsjednik SAD iznio u njima

817 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: AP
Donald Tramp, Foto: AP

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa priprema izvršnu uredbu s ciljem da se smanji pravna zaštita koja kompanije društvenih medija štiti od odgovornosti za ono što se objavljuje na njihovim platformama, izjavila su danas dva visoka zvaničnika administracije.

Prema riječima tih zvaničnika, kako prenosi Njujork tajms, uredba se još priprema i podložna je izmjenama, a olakšala bi saveznim regulatorima argumente da kompanije poput Fejsbuka, Gugla, Jutjuba i Tvitera guše slobodu govora kada između ostalog suspenduju korisnike ili obrišu postove.

Zvaničnici Bijele kuće su rekli da će predsjednik kasnije danas potpisati tu uredbu, ali su odbili da komentarišu njen sadržaj.

Portparoli Tvitera i Jutjuba su odbili da komentarišu ove informacije, dok predstavnici Fejsbuka nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Neke od ideja iz ove uredbe potiču sa "samita o društvenim medijima" koji je održan u julu prošle godine u Bijeloj kući, rekli su zvaničnici.

Iako zakon ne pruža blanko zaštitu društvenim mrežama, pošto kompanije sada moraju da se pridržavaju zakona o autorskim pravima i moraju da uklanjaju piratske materijale koje objavljuju korisnici, on ih štiti od odgovornosti za postove korisnika.

Tramp je juče zaprijetio novim propisima ili čak i zabranom njihovog rada, dan pošto je Tviter na dvije njegove poruke dodao napomenu o potrebi provjere podataka koje je predsjednik SAD iznio u njima.

Prema pisanju agencije AP, predsjednik SAD ne može jednostrano da donese propise za te kompanije ili da ih zatvori, to bi zahtijevalo djelovanje Kongresa ili Savezne komisije za komunikacije, ali on je ipak ljutito uputio strogo upozorenje.

Tvrdeći da tehnološki giganti "ućutkuju konzervativne glasove" Tramp je u Tviter poruci napisao: "Snažno ćemo ih regulisati ili ih zatvoriti prije nego što dozvolimo da se to (ućutkivanje) dogodi".

On je ponovio svoju raniju nepotkrijepljenju tvrdnju koja je izazvala najnoviji okršaj sa tehnološkim firmama, da bi proširenje glasanja putem pošte pružilo "svima otvoren pristup prevari, lažiranju i krađi glasova".

Tramp i njegov izborni štab ljutito su reagovali kada je Tviter dodao poruku upozorenja na dvije Trampove Tviter poruke u kojima je predsjednik ocijenio da su glasački listići poslati poštom "lažni" i da će poštanski sandučići biti pokradeni.

Ispod tih poruka Tvitera je link "pogledajte činjenice o glasanju poštom", koji vodi korisnike do stranice gdje se provjeravaju činjenice i gdje Tviter ispravlja lažne tvrdnje predsjednika SAD. Ta društvena mreža je obećala da će povećati broj upozorenja na lažne informacije ili informacije koje čitaoca dovode u zabludu, ali je sporo reagovala na postove predsjednika.

Tviter je početkom ovog mjeseca ažurirao politiku upozorenja i etiketiranja postova.

U novim postovima Tramp je optužio Tviter da se miješa u američke predsjedničke izbore zakazane za 3. novembar. Tviter "potpuno guši slobodu govora, a ja kao predsjednik neću dozvoliti da se to dogodi", naveo je on.

Bonus video: