BILJEŽE PORAST BROJA NOVOZARAŽENIH

Južna Koreja vraća neke od mjera zbog koronavirusa

Vlasti su danas saopštile da je registrovano novih 79 zaraženih, što je najveći broj od 5. aprila, pa je ukupan broj inficiranih dostigao 11.344

552 pregleda 0 komentar(a)
Južna Koreja, Foto: AP
Južna Koreja, Foto: AP

Južna Koreja je danas ponovo aktivirala niz mjera za borbu protiv koronavirusa nakon pojave žarišta zaraze što je izazvalo strah od novog talasa epidemije.

U zemlji je danas registrovan najveći porast broja novozaraženih koronavirusom za gotovo dva mjeseca, sa žarištem u jednom skladištu kompanije za internet prodaju u blizini Seula.

"Odlučili smo da na dvije nedelje pojačamo mjere karantina u gradskoj zoni, počevši od sjutra pa do 14. juna", najavio je južnokorejski ministar zdravlja, Park Neug-ho.

On je istakao da su "naredne dvije nedelje od presudnog značaja za sprečavanje širenja zaraze u gradskoj zoni". "Moraćemo da se vratimo na strogo socijalno distanciranje ako ne uspijemo" i ako u narednih sedam dana zaredom bude registrovano više od 50 novih slučajeva na dnevnom nivou.

Južna Koreja je imala veoma efikasan odgovor na pandemiju koronavirusa, a od 6. maja je ublažila uvedene mjere.

Muzeji, parkovi i umjetničke galerije će naredne dvije sedmice ponovo obustaviti rad, a kompanije su pozvane da ponovo uvedu rad od kuće, objasnio je južnokorejski ministar.

Građanima je preporučeno da izbjegavaju okupljanja i da ne posjećuju kafiće i restorane.

Vlasti su danas saopštile da je registrovano novih 79 zaraženih, što je najveći broj od 5. aprila, pa je ukupan broj inficiranih dostigao 11.344.

Prema podacima centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, 69 novozaraženih je odlazilo u skladište kompanije za prodaju preko interneta koja se nalazi u predgrađu Seula.

Oko 4.100 zaposlenih i posjetilaca tog skladišta je u dobrovoljnoj izolaciji, a njih 80 odsto je već testirano.

Južna Koreja je krajem februara bila druga najpogođenija zemlja pandemijom, nakon Kine gdje se koronavirus pojavio u decembru 2019. godine. Međutim, vlada je uspjela da epidemiju stavi pod kontrolu kroz strategiju testiranja i pronalaženja kontakata zaraženih osoba.