Borelj: Sankcije nijesu rješenje problema s Kinom u Hong Kongu

"Postavićemo to pitanje u sklopu nastavka dijaloga s Kinom", kazao je Borelj.

128 pregleda 0 komentar(a)
Žozep Borelj, Foto: Olivier Hoslet
Žozep Borelj, Foto: Olivier Hoslet

"Sankcije nijesu rješenje naših problema s Kinom", izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove, Žozep Borelj, odgovarajući na pitanje o posljedicama kontroverznog kineskog zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, piše Hina.

On je nakon videokonferencije ministara vanjskih poslova EU izrazio svoju "duboku zabrinutost" zbog namjere Pekinga da nametne taj zakon.

"To bi moglo ozbiljno potkopati načelo 'jedne zemlja, dva sustava' i visoki stupanj autonomije specijalne administrativne regije Hong Konga", priznao je.

"Odnosi EU i Kine temelje se na međusobnom poštivanju i povjerenju", dodao je i ocijenio da pokušaj nametanja tog zakona baca sumnju na namjeru Kine da poštuje svoje međunarodne obaveze.

"Postavićemo to pitanje u sklopu nastavka dijaloga s Kinom", dodao je.

Na pitanje o uticaju događaja u Hong Kongu na samit EU-Kina predviđen 14. septembra u Lajpcigu, tokom njemačkog predsjedavanja EU, Borelj je odgovorio da je taj datum i dalje na dnevnom redu.

"Ako to okolnosti pandemije dozvole, samit će biti održan", dodao je.

Borelj je takođe naglasio da su odnosi EU s Kinom "presloženi da bi se svrstali u samo jedan odjeljak" i opisao je Peking kao "konkurenta, suparnika i saveznika".

"Nemoguće je riješiti probleme klimatskih promjena bez Kine", istaknuo je.

Kina se smatra najvećim zagađivačem na svijetu jer proizvodi najviše plina s efektom staklene bašte.

Bonus video: