Pjongjang demontira postrojenja za lansiranje raketa

U posljednje dvije godine Sjeverna Koreja je ubrzano unaprijedila nuklearni program i tvrdi da je razvila interkontinentalnu balističku raketu koja može da dosegne i do SAD
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2018. 07:13h

Sjeverna Koreja počela je sa demontiranjem postrojenja na lokaciji sa koje je lansirala rakete, koja se nalazi na sjeverozapadu zemlje.

Na satelitskim snimcima Sohae stanice, vidi se da je Sjeverna Koreja najvjerovatnije počela sa demontažom kako je i obećala u junu, nakon samita američkog i sjevernokorejskog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una, prenosi BBC.

Iako je Sjeverna Koreja mjesto na sjeverozapadu zemlje označila kao mjesto za lansiranje satelita, američki zvaničnici sumnjaju da je ono korišćeno za testiranje balističkih raketa, piše Tanjug.

Na sastanku u Singapuru, Tramp i Kim su se dogovorili da Sjeverna Koreja započne sa denuklearizacijom, međutim, prema nedavnim izvještajima američkih obavještajnih agencija, Pjongjang možda tajno nastavlja sa svojim programom naoružanja.

Prema tim izvještajima, Sjeverna Koreja nadograđuje lokaciju za nuklearno naoružanje u Jongbjonu i ubrzava obogaćivanje na drugim tajnim lokacijama.

Međutim, taj izvještaj nije i zvanično verifikovan.

U posljednje dvije godine Sjeverna Koreja je ubrzano unaprijedila nuklearni program i tvrdi da je razvila interkontinentalnu balističku raketu koja može da dosegne i do SAD.

Bonus video: