PLANIRAN ZA IDUĆI MJESEC

Tramp traži odlaganje skupa G7, želi njegovo proširenje

On je naveo da želi da proširi taj skup na Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju

1682 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Beta/AP
Tramp, Foto: Beta/AP

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da će do jeseni da odloži sastanak Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja koji je bio planiran za idući mjesec u SAD uprkos epidemiji koronavirusa, kao i da želi da ga proširi na druge zemlje ocijenivši da je sadašnji oblik skupa "vrlo zastario" i ne odražava dobro "šta se dešava u svijetu".

On je naveo da želi da proširi taj skup na Rusiju, Australiju, Južnu Koreju i Indiju.

Tramp je govoreći juče u predsjedničkom avionu na letu u Vašington iz Majamija istakao da još nije odredio novi datum za sastanak ali da misli da bi mogao da se održi u septembru, otprilike u isto vrijeme kada i godišnje okupljanje svjetskih vođa u UN u Njujorku, ili možda poslije američkih izbora u novembru.

Direktorka strateških komunikacija Bijele kuće Ališa Farah rekla je da Tramp želi da dovede neke od tradicionalnih saveznika SAD i zemlje pogođene koronavirusom da razgovaraju o budućnosti Kine.

Trampova izjava data je poslije objave iz kancelarije njemačke kancelarke Angele Merkel da ona neće učestvovati na sastanku, osim ako se trend korona virusa do tada ne promeni. Vodje najvećih svetskih privreda trebalo je da se sastanu u SAD u junu u Kemp Dejvidu, predsedničkom odmaralištu u Merilendu, ali je epidemija koronavirusa pokvarila te planove.

Tramp je u martu objavio da otkazuje samit zbog pandemije koronavirusa i da vođe mogu da razgovaraju putem video konferencije, ali je poslije promijenio stav i prije nedjelju dana rekao da ipak planira da bude domaćin sastanka uživo. Tada je rekao da bi to bio veliki signal za sve da se situacija normalizuje.

Zemlje G7 su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD. Predsjedništvo grupe godišnje rotira među zemljama članicama.

Tramp se više puta zalagao da se grupa proširi na Rusiju, što je naišlo na protivljenje nekih drugih članova, uključujući Kanadu.

Kanadski premijer Džastin Trudo je rekao novinarima da je privatno prenio svoje protivljenje ponovnom prijemu Rusije.

"Rusija treba još da promijeni ponašanje koje je dovelo do njenog izbacivanja 2014. i prema tome ne treba da joj bude dozvoljeno da se vrati u G7", rekao je on na konferenciji za novinarima.

Moskva je bila pozivana da prisustvuje skupu najrazvijenijih svjetskih privreda od 1997, ali je njeno prisustvo suspendovano 2014, poslije pripajanja Krima Rusiji.

Preporučujemo za Vas