Ministar odbrane Izraela izvinio se zbog policijskog ubistva autističnog Palestinca

"Vjerujem da će se ta stvar brzo ispitati i da će zaključci biti donijeti", rekao je Ganc na sjednici Vlade na kojoj premijer Benjamin Netanjahu nije pominjao ubistvo

1175 pregleda 4 komentar(a)
Beni Ganc, Foto: AP
Beni Ganc, Foto: AP

Ministar odbrane i zamjenik premijera Izraela Beni Ganc izvinio se danas što su izraelski policajci u subotu ubili jednog nenaoružanog autističnog Palestinca.

Ubistvo u Jerusalimu izazvalo je osudu izraelskih bezbjednosnih snaga zbog prekomjerne upotrebe sile.

"Vjerujem da će se ta stvar brzo ispitati i da će zaključci biti donijeti", rekao je Ganc na sjednici Vlade na kojoj premijer Benjamin Netanjahu nije pominjao ubistvo.

Izraelska policija je u saopštenju navela da su policajci pucali na tog Palestinca jer nosio "sumnjiv predmet koji je izgledao kao pištolj" i jer nije stao kada mu je to bilo naredjeno.

Neki propalestinski aktivisti su to uporedili s nasiljem policije u SAD zbog kojeg su tamo već danima nemiri u desetinama gradova.

Palestinske i izraelske organizacije za ljudska prava odavno osudjuju izraelske snage zbog prekomerne sile i ubijanja napadača koje mogu uhapsiti, i jer koriste oružje iako im život nije u opasnosti. Palestinski napadači koji nemaju veze s palestinskim ekstremističkim organizacijama, poslednjih godina su raznim sredstvima izveli niz pojedinačnih napada na Izraelce.

Bonus video: