PREDSJEDNIK SAD POTVRDIO

Tramp: Označićemo Antifu kao terorističku organizaciju

Antifa je ljevičarska organizacija koja se predstavlja kao grupa koja bori protiv fašizma. Međutim, mnogi ih zovu krajnjom ljevicom i traže da budu svrstani u teroriste

13568 pregleda 198 reakcija 7 komentar(a)
Tramp, Foto: AP
Tramp, Foto: AP
Ažurirano: 31.05.2020. 21:00h

Sjedinjene Američke Države će označiti Antifu kao terorističku organizaciju, objavio je predsjednik Donald Tramp na Tviteru.

Antifa je ljevičarska organizacija koja se predstavlja kao grupa koja bori protiv fašizma. Međutim, mnogi ih zovu krajnjom ljevicom i traže da budu svrstani u teroriste.

Ovakav tvit dolazi nakon što su Tramp i državni tužilac Bil Bar istakli da su krajnje lijeve grupe odgovorne za mnoge nasilne proteste širom SAD.

Federalni zvaničnici za zaštitu zakona rekli su za CNN da znaju za spoljnje grupe koje stoje iza nekih uništavanja imovine i da nasilje koriste zarad prikrivanja legitimnih protesta u Mineapolisu i drugim mjestima.

Zvaničnici posmatraju Antifa kao domaću ekstremističku grupu, koja uključuje anarhiste i krajnje lijeve ekstremiste.

Protesti zbog smrti Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je policajac klečao na vratu tokom hapšenja, proširili su se u mnogim gradovima širom SAD. Protesti su se proširili u više od 30 gradova i postali su nasilni. Demonstranti traže da svi policajci koji su učestvovali u hapšenju preminulog Flojda budu procesuirani. Jedan od policajaca optužen je za ubistvo trećeg stepena, i ubistvo bez predumišljaja, ali demonstranti i kritičari vjeruju da to nije dovoljno.

Preporučujemo za Vas