Američka država Vašington aktivirala Nacionalnu gardu

Guverner je prije odluke o raspoređivanju Nacionalne garde na teritoriji cijele države Vašington, odobrio 400 pripadnika Nacionalne garde za Sijetl i 200 za Belvi

2819 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Sijetlu, Foto: AP Photo
Sa protesta u Sijetlu, Foto: AP Photo

Guverner američke države Vašington, Džej Inzli, naredio je aktiviranje nacionalne garde poslije vandalizama i pljački radnji i tržnih centara u više gradova tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda za vrijeme policijskog hapšenja.

Guverner je prije odluke o raspoređivanju Nacionalne garde na teritoriji cijele države Vašington, odobrio 400 pripadnika Nacionalne garde za Sijetl i 200 za Belvi.

U subotu uveče su demonstranti razbijali izloge u centru Sijetla i krali stvari iz mnogih radnji, bacali lutke iz izloga. Sinoć je bilo upada i pljački radnji i tržnih centara u Belviju, Spokejnu, Takvili i Rentonu.

Naređenje guvernera znači da će još pripadnika garde biti poslato da pomognu u suzbijanju nereda.

"Ne smijemo dozvoliti da ove ilegalne i opasne akcije skrenu pažnju sa bijesa koji toliko ljudi osjeća zbog duboke nepravde tako ogoljene smrću Džordža Flojda", rekao je Inzli u saopštenju i dodao: "Ali ja takođe neću da se okrenem od naše odgovornosti da zaštitim stanovnike naše države".

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, u državi Minesoti, poslije intervencije bijelog policajca Dereka Čovina. Prema optužnici, Čovin je prilikom hapšenja gotovo devet minuta koljenom pritiskao Flojdov vrat, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Vesti o neredima poslije najnovijeg u nizu smrtnih ishoda crnih muškaraca i žena u rukama američke policije, su na naslovnim stranama novina širom svijeta, a negdje su u drugi plan bacili i pandemiju koronavirusa

Protesti širom SAD zbog policijske brutalnosti i ekstremnog ophođenja prema crncima poslije smrti Flojda u mnogim mjestima prerasli su u velike nerede, pljačke, paljenja policijskih vozila i zgrada i okršaja sa policijom.

Bonus video: