Kina najavila kontranapad posle Trampovih objava

"Sve riječi ili djelovanja koji štete interesima Kine će naići na čvrst kontranapad"

1197 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je obećala danas da će uzvratiti Americi posle najava predsjednika Donalda Trampa da će ograničiti ulazak državljana Kine u SAD i uvesti trgovinske sankcije Honkgongu.

"Sve riječi ili djelovanja koji štete interesima Kine će naići na čvrst kontranapad", rekao je na redovnoj konferenciji za novinare portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidžijan.

On je dodao da Kina traži od SAD da odmah isprave te greške i "odustanu od mentaliteta hladnog rata"

Radi se o prvoj reakciji Pekinga od kada je Tramp objavio mjere u petak. Izjava je data u vrijeme kada vlada jaka napetost između Kine i SAD oko kovida-19, situacije sa muslimanskim Ujgurima na sjeverozapadu Kine i bilateralnoj trgovini.

Tramp je objavio da će SAD suspendovati ulazak u Ameriku kineskim državljanima koji predstavljaju potencijalni "rizik" za bezbjednost zemlje.

On je takođe zatražio od svoje administracije da ukine trgovinske povlastice odobrene Honkgongu, kao odgovor na sporni zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je Peking nametnuo toj svojoj autonomnoj teritoriji.

Tramp je takođe zatražio od svojih saradnika da istraže kineske firme kotirane na berzama u SAD.

Eksplozivna atmosfera između Pekinga i Vašingtona vlada već nekoliko mjeseci, a administracija predsjednika SAD redovno optužuje kinesku vladu da na planeti širi novi koronavirus.

Bonus video: