OPTUŽEN ZA KRAĐU INDUSTRIJSKIH TAJNI

Iran najavio skori povratak jednog svog državljanina zatvorenog u SAD

Iran i SAD uzajamno drže više državljana druge zemlje i nedavno su pozvali za njihovo oslobađanje zbog pandemije koronavirusa koja je dosta jaka u obije zemlje.

113 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iransko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas da će narednih dana u Iran biti vraćen naučnik Sirus Asgari koji je bio zatvoren u SAD pod optužbama za krađu industrijskih tajni.

"Predmet doktora Sirusa Asgarija je zatvoren u Americi i on će se vjerovatno vratiti u zemlju za dva do tri dana", rekao je portparol ministarstva Abas Musavi, prenijela je iranska agencija Irna.

On je dodao da će se to dogoditi ako do tada ne iskrsne neki problem ili prepreka.

Optužen za krađu industrijskih tajni prilikom univerzitetske posjete Ohaju Asgari je oslobođen optužbi u novembru ali je ostao i dalje u zatvoru, kako izgleda, vezano za zakone o imigraciji.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je prošlog mjeseca javilo da se on u zatvoru zarazio novim koronavirusom.

On je u martu rekao za britanski list Gardijan da ga američka imigraciona policija drži u pritvornom centru u Luizijani bez osnovnih sanitarnih instalacija i odbijaju da mu dozvole povratak u Iran iako je oslobođen optužbi.

Iran i SAD uzajamno drže više državljana druge zemlje i nedavno su pozvali za njihovo oslobađanje zbog pandemije koronavirusa koja je dosta jaka u obije zemlje.

Više hapšenja i osuda Iranaca dogodila su se u SAD od kada je predsjednik Donald Tramp 2018. osudio međunarodni nuklearni sporazum zaključen sa Iranom 2015, i ponovo uspostavio teške sankcije Teheranu.

Iran koji drži u zatvoru najmanje pet Amerikanaca nedavno je pozvao na opštu razmjenu zatvorenika sa SAD koje drže 15 Iranaca prema spisku koji je sastavila agencija Frans pres na osnovu zvaničnih saopštenja i medijskih izvještaja.

Preporučujemo za Vas