reformom ustava ojačala bila bi naglašena supermacija ruskih zakona nad međunarodnim propisima

Putin zakazao referendum o ustavnim amandmanima za 1. jul

Prema sadašnjem ustavnom rješenju, Putin neće moći da se kandiduje za predsjednika 2024. godine zbog ograničenja mandata, ali izmjene bi mu omogućile da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata

182 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: AP
Vladimir Putin, Foto: AP

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je danas da će referendum o izmjenama Ustava Ruske Federacije biti 1. jula, uprkos velikom broju zaraženih koronavirusom.

Putin je na video konferenciji sa najvišim zvaničnicima rekao da se tempo zaraze u Rusiji smanjio te da postoje uslovi za bezbjedno održavanje referenduma. Referendum je prethodno bio zakazan za 22. april, ali ga je Putin odložio zbog pandemije. Prema sadašnjem ustavnom rješenju, Putin neće moći da se kandiduje za predsjednika 2024. godine zbog ograničenja mandata, ali izmjene bi mu omogućile da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata. Reformom Ustava bi bila promijenjena i ovlašćenja Vlade, ojačala vlast predsednika, a bila bi naglašena supremacija ruskih zakona nad međunarodnim propisima. Takođe, istopolni brakovi bi bili zabranjeni, a "vjera u Boga" se u izmjenama Ustava pominje kao "jedna od tradicionalnih vrijednosti" Rusije. U Rusiji je do juče koronavirusom zaraženo više od 400.000 ljudi, a od početka epidemije umrle su 4.693 osobe.