Sirijska mreža ljudska prava: 1.421 osoba poginula u napadima hemijskim oružjem

U izvještaju SNHR-a, navedeno je kako je Assadov režim izveo 33 napada hemijskim oružjem, prije nego što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 2013. godine usvojilo rezolucije 2118, kojom se Sirija obavezuje da uništi svoj arsenal hemijskog oružja
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2018. 12:53h

Najmanje 1.421 osoba je poginula u Siriji tokom 211 napada hemijskim oružjem, koliko su ih od početka građanskog rata u ovoj zemlji izvele snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javlja agencija Anadolija.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) saopštila je kako su Assadove snage od početka rata do danas izvele najmanje 211 napada hemijskim oružem na naseljena područja.

U ovim napadima poginula je 1.421 osoba, među kojima je 244 žene i 187 djece.

U izvještaju SNHR-a, navedeno je kako je Assadov režim izveo 33 napada hemijskim oružjem, prije nego što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 2013. godine usvojilo rezolucije 2118, kojom se Sirija obavezuje da uništi svoj arsenal hemijskog oružja. Nakon rezolucije, Assadove režim je izveo još 178 napada hemijskim oružjem

Naglašeno je takođe kako je od 178 napada hemijskim oružjem, osam njih izvedeno nakon Sporazuma iz Astane, te je podsjećeno na posljednji napad barelnim bombe koje sadrže hlor, na mjesto Serakib, nedaleko od Idliba. U napadu, koji je izveden 4. februara, poginula su najmanje četiri civila.

U napadu hemijskim oružjem na Khan Shaykhun, koji se dogodio 4. aprila 2017., poginulo je više od 100 osoba, a više od 500 njih osjetilo je posljedice udisanja otrovnog gasa. U Khan Shaykhunu su živjele desetine hiljada civila, a veliki broj njih napustio je svoje domove zbog opasnosti od trovanja.

Misija za zajedničku istragu (JIM), koju su osnovali Ujedinjeni narodi (UN) i Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) s ciljem istraživanja korištenja hemijskog oružja u Siriji potvrdila je kako su napad izvele izvele snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a u izvještaju je navedeno kako "sirijski režim u napadu na Khan Shaykhun koristio plin sarin."

Bonus video: