"200 MILIONA DOLARA ZA STABILIZACIJU OSLOBOĐENIH TERITORIJA"

Tilerson: Završetak vojne operacije protiv Islamske države ne znači da smo postigli trajnu pobjedu

Neprijateljstva između Irana i Sirije, s jedne i Izraela s druge strane, prijete da stvore novi konflikt u Siriji u kojoj već ima previše zaraćenih strana, navodi AP
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2018. 10:14h

Završetak velike vojne operacije protiv Islamske države ne znači da su SAD i njeni saveznici postigli trajnu pobjedu nad ekstremistima, izjavio je danas američki državni sekretar Reks Tilerson u Kuvajtu, prenosi Tanjug.

Tilerson je, govoreći na sastanku o globalnoj koaliciji protiv Islamske države, rekao da su SAD odlučile da daju dodatnih 200 miliona dolara pomoći da bi se stabilizovale oslobođene teritorije u Siriji, prenijela je agencija Rojters.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa traži od partnera iz koalicije, sastavljene od 74 države sa ciljem uništenja islamskih ekstremista, da ulože napore i prevaziđu međusobni rivalitet i koncentrišu se na osnovni zadatak - slamanje Islamske države u Iraku i Siriji, prenijela je agencija AP.

Neprijateljstva između Irana i Sirije, s jedne i Izraela s druge strane, prijete da stvore novi konflikt u Siriji u kojoj već ima previše zaraćenih strana, navodi AP.

U Siriji traje već sedam godina građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, a koje podržavaju SAD.

Zbog toga se pojačala napetost između članica NATO - SAD i Turske.

Tilerson će zbog toga otputovati u Ankaru u petak, poslije posjeta Jordanu i Libanu.

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Čavušoglu u ponedjeljak je ocijenio da su odnosi Turske i SAD u "kritičnoj fazi".

Ankara je bijesna zbog podrške Vašingtona kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje Turska smatra teroristima povezanim sa kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Zbog toga je američki neimenovani zvaničnik rekao da se u Ankari očekuju "teški" razgovori, navela je američka agencija.

Preporučujemo za Vas