"Egipatska vlada pogazila minimalne uslove za održavanje slobodnih i fer izbora"

Kako se navodi, vlada predsjednika Sisija ne prestaje da guši osnovne slobode, a on se takođe optužuje da je zaustavio potencijalne predsjedničke kandidate i sprovodio racije među njihovim pristalicama
0 komentar(a)
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Abdel Fatah al Sisi, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2018. 10:04h

Predstojeći predsjednički izbori u Egiptu nisu ni "slobodni ni fer", ocijenilo je 14 organizacija za odbranu ljudskih prava, saopštio je danas Hjuman rajts voč (Human Rights Watch- HRW), jedna od organizacija u toj grupi.

"Egipatska vlada je pogazila minimalne uslove za održavanje slobodnih i fer izbora od 26. do 28. marta 2018. godine", navodi se u saopštenju.

Na predstojećim izborima aktualni predsjednik Abdel Fatah al Sisi kandiduje se za drugi mandat, a jedini protivkandidat mu je Musa Mostafa Musa, inače njegov pristalica, pošto se više potencijalnih rivala ili povuklo, ili je diskvalifikovano.

Kako se navodi, vlada predsjednika Sisija ne prestaje da guši osnovne slobode, a on se takođe optužuje da je zaustavio potencijalne predsjedničke kandidate i sprovodio racije među njihovim pristalicama.

Tekst su potpisale regionalne organizacije kao što je Kairski institut za studije ljudskih prava, kao i međunarodne kao što su Hjuman rajts voč i Reporteri bez granica.

"Saveznici Egipta danas treba javno da osude maskaradu koju predstavljaju ovi izbori", navodi se u tekstu.

U tekstu se upire prstom na SAD, Evropsku uniju, i druge evropske zemlje koje su optužene da pružaju finansijsku pomoć egipatskim vlastima bez zahtjeva da polože račun o kršenju ljudskih prava.

Ukazuje se na odsustvo prava pojedinaca na politički rad i slobodu govora, na udruživanje i mirno okupljanje, kao i na hapšenje opozicionara, ili potencijalnih kandidata.

Više potencijalnih suparnika Sisiju na predsjededničkim izborima posljednjih nedjelja su ili sklonjeni ili obeshrabreni da učestvuju.

Bivši načelnik generalštaba Sami Anan isključen je iz izbora u januaru neposredno poslije objavljivanja kandidature. Vojni sud ga goni zbog angažovanja u predsjedničkoj trci bez prethodno dobijene dozvole vojske.

Bivši premijer Ahmed Šafik je početkom januara javio da nije više kandidat, suprotno onom što je najavio ranije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata gdje je živio. Po dolasku u Egipat on je nestao na oko 24 sata prije nego što je objavio da će preispitati namjeru da učestvuje na izborima.

Bivši poslanik koji je postao disident Mohamed Anuar El Sadat i aktivista za ljudska prava Khaled Ali su jedan za drugim odustali od kandidature, ukazujući na pritiske na njihove izborne štabove.

Bonus video: