ENGLESKA SPREMNA DA primi skoro tri miliona građana Hongkonga

Britanija će primiti građane Hong Konga ukoliko se donese sporni zakon o bezbjednosti

Džonson je u kolumni objavljenoj u onlajn izdanju hongkonške novine Saut Čajna moning post naveo da će zakon o bezbednosti smanjiti slobode u Hongkongu

320 pregleda 2 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Beta/AP
Boris Džonson, Foto: Beta/AP

Britanski premijer, Boris Džonson, izjavio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da primi skoro tri miliona građana Hongkonga, ukoliko Kina donese sporni zakon o nacionalnoj bezbjednosti na toj teritoriji.

Liderka Hongkonga, Keri Lam, stigla je danas u Peking na sastanak povodom zakona o nacionalnoj bezbjednosti koji Kina planira da im nametne. Hongkong ima 7,5 miliona stanovnika koji strahuju da bi donošenjem zakona bio ugrožen visok stepen autonomije koju imaju u svim oblastima, osim u spoljnim i odbrambenim pitanjima.

Džonson je u kolumni objavljenoj u onlajn izdanju hongkonške novine Saut Čajna moning post naveo da će zakon o bezbednosti smanjiti slobode u Hongkongu. Takođe je naveo da je zakon u suprotnosti sa obavezama Kine koje ona ima prema sporazumu sa Londonom iz 1997. godine, kada je ponovo preuzela bivšu britansku koloniju.

On je dodao da mnogi ljudi u Hongkongu strahuju da će biti ugrožen njihov način života i naglasio da Britanija neće moći da ostane po strani ako se to obistini.

Oko 350.000 građana Hongkonga imaju britanske inostrane pasoše (BNO), što je nasleđe iz kolonijalne ere, a 2,5 miliona ispunjava uslove da ga dobije, rekao je Džonson u kolumni.

Džonson je ponovio ranije izjave britanskih zvaničnika da će, ukoliko Kina nametne zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hongkong, Britanija dozvoliti vlasnicima BNO pasoša da ostanu u zemlji 12 mjeseci, uz mogućnost obnavljanja i pravo na rad čime se otvara i mogućnost dobijanja britanskog državljanstva.

Vlasnici BNO pasoša trenutno mogu da borave u Velikoj Britaniji do šest mjeseci.