Južna Afrika: Zumi rok od 48 sati da podnese ostavku na mjesto predsjednika

Čelnici ANC-a i portparol Zume nisu htjeli da komentarišu situaciju, a šef države dosad se nije javno izjasnio hoće li dobrovoljno odstupiti sa svoje pozicije
77 pregleda 0 komentar(a)
Džejkob Zuma, Siril Ramafosa, Foto: Reuters
Džejkob Zuma, Siril Ramafosa, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2018. 08:59h

Čelništvo Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), vladajuće stranke u Južnoafričkoj Republici, dalo je u ponedjeljak južnoafričkom predsjedniku Džejkobu Zumi rok od 48 sati da podnese ostavku na mjesto predsjednika države, izvijestila je državna medijska korporacija SABC, a prenosi HINA.

Vođa stranke Siril Ramafosa napustio je maratonski sastanak nacionalnog Izvršnog odbora ANC-a i otišao u Zuminu rezidenciju u Pretoriji kako bi mu lično prenio zahtjev za ostavkom, prenijela je SABC.

Čelnici ANC-a i portparol Zume nisu htjeli da komentarišu situaciju, a šef države dosad se nije javno izjasnio hoće li dobrovoljno odstupiti sa svoje pozicije.

Otkad je Ramafosa u decembru izabran na čelo ANC-a, Zuma se suočava sa sve većim pritiscima iz svoje stranke da završi drugi skandalima obilježeni predsjednički mandat godinu dana prije njegovog isteka.

Prošle godine je odbio da podnese ostavku

Ramaphosa, koji je direktno pregovarao sa Zumom oko mogućeg prenosa vlasti, uoči sastanka Izvršnog odbora ANC-a izjavio je da će sastanak biti usmjeren na "finaliziranje situacije".

Predsjednik stranke ima ovlasti da naredi Zumi da odstupi s mjesta šefa države, no domaći mediji spekulišu da bi Zuma to mogao ponovno odbiti, prenosi HINA.

Zuma je prošle godine preživio pozive ANC-a da odstupi, ali analitičari smatraju kako je u južnoafričkoj javnosti sada ojačala podrška zahtjevu za ostavkom.

Ako niti ovoga puta ne podnese ostavku, Zuma će se već 22. februara suočiti s glasanjem o povjerenju u južnoafričkom parlamentu, navode mediji.

Bonus video: